TYPICALd00mer Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 Witam, Niedawno zaobserwowałem że na liściu n. hamaty można dostrzec dziwne, brunatne paski. Na początku był tylko jeden, potem zaczął pojawiać się kolejny. Roślinę zakupiłem na początku czerwca i nie miałem z nią wcześniej żadnych problemów. Czy wie ktoś, co mogło to spowodować i czy jest to groźne dla rośliny, a jeśli tak to co mam zrobić aby temu zapobiec? Jeśli chodzi o warunki w terrarium to: Światło - lampa Secret Jardin Tled Grow 26W Temperatura - zazwyczaj od 20 do 24 °C w dzień ze spadkami do średnio 16 °C w nocy Wilgotność - od 90% do 99% Podłoże - mech torfowiec i perlit Żadna doniczka nie stoi w wodzie a na dodatek w terrarium w tych samych warunkach znajdują się też n. jamban i n. lowii które to nie posiadają podobnego problemu. Początkowo myślałem że może być to infekcja grzybicza (dalej nie wykluczam tej opcji) ale możliwe było również przelanie rośliny co najprawdopodobniej spowodowane było tym, że gdy górna warstwia podłoża zaczęła obrastać algami to wymieniając ją zapomniałem dodać perlitu. Naprawiłem już swój błąd, ale nie wygląda to jak objawy przelania Proszę o pomoc, bo bardzo zależy mi na tej roślinie i nie chcę jej stracić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 15 Października 2023 Share Napisano 15 Października 2023 Dla mnie wygląda na przelanie, jak nowe liście normalnie się rozwijają to nie ma co się martwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYPICALd00mer Napisano 15 Października 2023 Autor Share Napisano 15 Października 2023 (edytowane) Dobra, dzięki. Faktycznie to może być przelanie Edytowane 15 Października 2023 przez TYPICALd00mer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYPICALd00mer Napisano 17 Października 2023 Autor Share Napisano 17 Października 2023 W dniu 10/15/2023 o 8:36 PM, Styq napisał: Dla mnie wygląda na przelanie, jak nowe liście normalnie się rozwijają to nie ma co się martwić. Ej a przy przelaniu to wszystkie brunatne plamy pojawiają się naraz czy stopniowo i czy oznaki przelania mogą z czasem pojawiać się na innych liściach czy gdy już raz się pojawią to już nic się potem nie zmienia? Pytam bo dziś zauważyłem że na innym liściu też widać te brunatne plamy choć są one na tyle małe że ciężko dostrzec je gołym okiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Na starych liściach mogą się pojawiać, ale nie muszą.Najważniejsze aby na nowych przyrostach nic się nie pojawiało, bo to może być choroba grzybowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYPICALd00mer Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 Po czym rozpoznać że to choroba grzybowa? Zauważyłem, że plamki pojawiają się też na innych liściach. Czy to wygląda na chorobę grzybową? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Jak już się pojawia na młodym liściu to użyj oprysku np. saprolu. Jeśli jakiś z liści będzie się bardziej brązowy robił to najlepiej go obetnij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYPICALd00mer Napisano 18 Października 2023 Autor Share Napisano 18 Października 2023 19 minut temu, Styq napisał: Jak już się pojawia na młodym liściu to użyj oprysku np. saprolu. Jeśli jakiś z liści będzie się bardziej brązowy robił to najlepiej go obetnij. Dobra, dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 Mam nadzieję,że jej się polepszy i będzie rosła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi