Dzbanecznikowaty Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 Witam, ze dwa tygodnie temu kupiłem na targach roślin dzbanecznika. Miał kilka uschniętych całkowicie dzbanków, które obciąłem. Na chwilę obecną wygląda tak, jak na załączonych poniżej zdjęciach. Chciałbym zapytać, czy póki co trzyma się dobrze? Pozdrawiam 🙂 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 Ogólnie wygląda na zdrową, to normalne że dolne liście czasem czernieją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanecznikowaty Napisano 29 Października 2023 Autor Share Napisano 29 Października 2023 @Styq A czy jest szansa, żeby z tego jednego zalążka na zdjęciu powstał dzbanek? Z tego co widzę, kondycja nie jest jakoś wyjątkowo zła. + Takie pytanie - czy może wisieć sobie w kuchni? Dużo osób pisało, że to dobry pomysł i na anglojęzycznych stronach też tak wyczytałem. Raz miałem dzbanka w terrarium i zgnił 😕 Mogę coś zrobić, żeby polepszyć jego warunki, czy jest naprawdę dobrze póki co? Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 Widać zalążki nowych dzbanków, myślę że może wisieć w kuchni blisko okna. Wygląda zdrowo , więc jak nie przelejesz to powinna rosnąć. Dzbanki dłużej się jedynie utrzymują jak jest odpowiednia wilgotność. U mnie długo ładne nie są, często przesychają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanecznikowaty Napisano 29 Października 2023 Autor Share Napisano 29 Października 2023 @Styq Myślisz, że z tych dzbanków coś może się narodzić? Ile mniej więcej trwa taki proces? No i warto go przesadzić już, czy jeszcze nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanecznikowaty Napisano 29 Października 2023 Autor Share Napisano 29 Października 2023 @Styq i jaki to może być gatunek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 Jeśli chodzi o szybkość wzrostu dzbanków to kwestia ok.tygodnia, a co do gatunku to jak Lemon napisał prawdopodobnie krzyżówka z cechami N.maxima. Ja specem od znajomości dzbaneczników nie jestem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanecznikowaty Napisano 30 Października 2023 Autor Share Napisano 30 Października 2023 @Styq kupiłem dla dzbanecznika taką lampę stymulującą wzrost roślin ze świetlówkami. Ile dziennie tego potrzebuje żeby było włączone? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 31 Października 2023 Share Napisano 31 Października 2023 Dzbanecznik powinien mieć dostęp do rozproszonego światła min. 12godzin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi