Kapturnica12345 Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Hej mam pytanie ponieważ straciłem kapturnice przed zimą miała odpowiednie podłoże podlewałem wodą deszczową, odciołem pozostałe kaptury utrzymywałem lekko wilgotne podłoże i za tydzień zobaczyłem i stała się cała biała (też miała biało brązowe kropki) i zgniła i niewiem odczego. Niestety nie mam zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Prawdopodobnie infekcja grzybicza. Deszczówka jest dobra do podlewania, ale gdy jest świeża lub odpowiednio przefiltrowana jak stała dłuższy czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapturnica12345 Napisano 26 Listopada 2023 Autor Share Napisano 26 Listopada 2023 A jakieś środki przeciwgrzybne polecasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 Jeśli plamistość liści to Saprol, jeśli to szara pleśń to może być Amistar. Jeśli choroba zaatakowała korzenie to trzeba zmienić podłoże na nowe i do oskarżenia można użyć Magnicur Energy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapturnica12345 Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 I mam jeszcze jedno pytanko kiedy najlepiej zasadzić kapturnice? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 To zależy gdzie chcesz sadzić czy do ogrodu, czy przesadzić w nowe podłoże. Jak do ogrodu to wiadomo, że po przymrozkach. A przesadzać najlepiej na wiosnę. Chyba, że podłoże w którym rośnie jest skażone, to wtedy dla ratowania rośliny jak najszybciej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapturnica12345 Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Chciałbym zasadzić w domu. W nowe podłoże z kwaśnyn torfem z piaskiem i perlitem. W domu w zimie mam minimalne oświetlenie słońca a w lato wystawiam na pełne słońce z 5-6 godzin stoi na słońcu i wstawiam do domu. Podlewam od podstawki I podlewam raz na 3-4 dni. Czy po sylwestrzeto będzie dobry okres na zasadzenie kapturnicy? W pokoju mam temperaturę pokojową Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 8 godzin temu, Kapturnica12345 napisał(a): Chciałbym zasadzić w domu. W nowe podłoże z kwaśnyn torfem z piaskiem i perlitem. W domu w zimie mam minimalne oświetlenie słońca a w lato wystawiam na pełne słońce z 5-6 godzin stoi na słońcu i wstawiam do domu. Podlewam od podstawki I podlewam raz na 3-4 dni. Czy po sylwestrzeto będzie dobry okres na zasadzenie kapturnicy? W pokoju mam temperaturę pokojową To nie są dobre warunki dla kapturnicy. W lecie 5-6 godzin w słońcu to mało, poza tym przenoszenie rośliny to też nie jest dobra praktyka - powinna stać w jednym miejscu i się do niego przyzwyczaić. W zimie kapturnice powinny zimować w temperaturze poniżej 10 stopni Celsjusza (najlepiej poniżej 5). Jeśli będzie trzymana w takich warunkach to roślina dość szybko zmarnieje. O jakiej kapturnicy w ogóle mowa? Nie ma szans na trzymanie jej na zewnątrz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapturnica12345 Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Będę sądził kapturnice smoorie. Mogę ją jeszcze zimować w kotłowni nie ma tam ogrzewania około 7 stopni tam mam w zime ale też w kotłowni jest dość niski poziom światła mam tam okno które przepuszcza rozproszone światło. Nie ma szans by ją na dwór dać tak na cały dzień. Ale czy można by było ją z samego rana wystawić i późnym wieczorem dać do domu? A czy mógłbym ją zasadzić po sylwestrze? Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Kapturnica12345 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi