koswak Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 Cześć, moja muchołowka jest w nienajlepszym stanie po zimie(pomijając, że nie miałem jej jak przezimować) to na ziemi pojawila sie chyba pleśń i na samej roślinie jakby takie białe ziarenka. W poprzednie lato miałem ten sam problem i roślina została przesadzona ale problem się powtarza. Może to jakiś grzyb czy pasożyty i po przesadzeniu po prostu dalej zostały na roślinie? Jakim środkiem dobrze by było to potraktować ewentualnie i czy przesadzanie muchołówy w takim stanie o tej porze roku jej nie zaszkodzi jeszcze bardziej? Podlewana oczywiście tylko destylką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 Złapała jakiegoś pasożyta. Nie wiem co to jest, może jakieś wełnowce, ale niech ktoś inny to potwierdzi, bo nie miałem takiego czegoś i nie jestem specjalistą od pasożytów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Marca 2024 Share Napisano 8 Marca 2024 Twoja muchołówka ma mszyce, widać je bardzo wyraźnie na nowych liściach, zapewne kłębią się pod liśćmi też. Te czarne dziadostwa. Białe to wylinki. Zaparz tytoń lub zrób wodny toztwór z czosnku i po 24h mocno popryskaj roślinę, w tym od dołu liście. Możosz się pobawić w myślowego i wyłapac ręcznie. Mszyce wysysają życie z muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koswak Napisano 8 Marca 2024 Autor Share Napisano 8 Marca 2024 Tak zrobię. A co do przesadzenia to czy w tym momencie ma to sens? Wyciągnąłbym roślinę, dobrze popryskał roztworem i przesadził do nowego podłoża. Czy mszyce są mocno inwazyjne? Bo widzę, że na capensis, która stoi obok młode liście zaczynają czernieć na końcówkach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 25 Marca 2024 Share Napisano 25 Marca 2024 Tak, wymoczenie robi swoje. Mszyce sa mocno inwazyjne, ale latwo sie ich pozbyc. U mnie na kapturnicach na balkonie czesto jeden oprysk juz robil robote Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi