dzbankiagi Napisano 28 Marca 2024 Share Napisano 28 Marca 2024 Cześć wszystkim! Mój dzbanecznik ma trzy lata i co roku latem ma potężny skok wzrostu. Obecnie ma około metra i kończą mi się pomysły na jego przesadzanie. Latem wystawiam go na zewnętrzny parapet, a zimą przechowuję w domu. Obecnie wisi, ale zastosowałam skomplikowaną konstrukcję, by to wszystko się trzymało. Zastanawiam się czy przy najbliższym przesadzaniu nie spionować go, ale nie wiem czy nie będzie się buntował. Myślałam o doniczce na pomidory. Czy ktoś z Was zastosował taki patent? Co na to dzbanecznik? Zależy mi na mobilności tego rozwiązania przez wzgląd na wystawianie go na zewnątrz i zimowanie na wewnętrznym parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 28 Marca 2024 Share Napisano 28 Marca 2024 (edytowane) Witaj na forum! No cóż, dzbanuchy to rośliny pnące, więc Twój będzie się piął dalej, albo chociaż starał piąć. Na początek wystarczy tyczka lub jakaś bardziej zmyślna konstrukcja podpierająca. Jeśli nie zależy Ci na pnączu, to możesz po prostu pochlastać je na mniejsze odcinki i spróbować je ukorzenić. Całkiem nieźle się to udaje. Wkleję tutaj filmiki z instrukcją, jest w sieci wiele podobnych (wpisz na youtube "nepenthes cuttings"): Edytowane 28 Marca 2024 przez lemon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbankiagi Napisano 30 Marca 2024 Autor Share Napisano 30 Marca 2024 Dzięki, właśnie nie chciałabym go ciąć, jest też już dość ciężki, dlatego chciałabym móc go postawić na parapecie i nakierować pnącze w górę, pytanie tylko, co on na to, nie chciałabym mu zrobić krzywdy :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi