Dzban Napisano 4 Kwietnia 2024 Share Napisano 4 Kwietnia 2024 Mam kilka pytań odnośnie hodowli kapturnicy. Kupiłem jedną, aby sprawdzić, czy hoduje się ją łatwiej niż dzbaneczniki, z którymi mam już troszkę doświadczenia. Ostatnio zaczęła się tak źle czuć, że aż zakwitła. Czytałem, że kwitnienie roślin owadożernych jest dobre tylko dla dorosłych osobników, dla młodych jest tak wyczerpujące, że może roślinę zabić. Niestety, moment pojawienia się pędu kwiatowego przegapiłem :/. Co mam w takiej sytuacji zrobić, żeby pożyła jeszcze dłużej? Odciąć kwiat teraz? Czy zrobienie „poduszki” z suchego mchu torfowca pomoże (zrobiłem tak w tamtym roku u dzbaneczników, pomogło w utrzymywaniu wody)? Może powinienem przesadzić ją do nowej doniczki? Zdjęcia poniżej: Więcej zdjęć: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 4 Kwietnia 2024 Share Napisano 4 Kwietnia 2024 Cytat zaczęła się tak źle czuć, że aż zakwitła Od kiedy to kwitnienie jest oznaką złego samopoczucia? Wiosna przyszła, to i kwiaty są. Nie bój nic. Kapturnicy kwitnienie nie osłabia tak jak muchołówek, niech sobie kwitnie. Pilnuj tylko, żeby woda była w podstawce i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 4 Kwietnia 2024 Share Napisano 4 Kwietnia 2024 Tak na moje oko, to jest to zupełnie dorosła kapturnica, która wypuściła pęd kwiatowy, bo na to czas właśnie teraz jest. Moje niektóre puściły po kilka-kilkanaście pędów kwiatowych na ubiegłoroczną wiosnę i żyją i mają się doskonale :). W tym roku kolejne. Jedyne, co tej kapturnicy dolega, to za mała ilość wody - one potrzebują o wiele bardziej mokrego środowiska niż dzbaneczniki, powinny zasadniczo stać w wodzie "po pas" - do połowy wysokości doniczki tak orientacyjnie - od wiosny do jesieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzban Napisano 6 Kwietnia 2024 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2024 Myślałem, że skoro usycha to się źle czuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 6 Kwietnia 2024 Share Napisano 6 Kwietnia 2024 Usychanie liści od góry to normalny proces u kapturnic. Zapewne są to zeszłoroczne pułapki, które roślina zrzuca i przygotowuje się na wypuszczenie nowych pędów. Ja u swoich kapturnic obcinam stare liście, kiedy są już w połowie suche, żeby nie zabierały światła młodym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 7 Kwietnia 2024 Share Napisano 7 Kwietnia 2024 Jak lemon napisal, usychanie lisci. To sa liscie, zmienione, ale liscie. Kazdy krzak czy drzewo traci liscie Nie ma co sie martwic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi