Skocz do zawartości

Doniczki/ materiał

Wjadro

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się z opiniami że doniczki z terakoty źle nadają się do roślin owadożernych, bo łatwiej tracą wilgoć, a minerały z gliny z czasem migrują do podłoża.  No i tak się zastanawiam czy coś w tym jest, czy też ludzie przesadzają (szczególnie w to migrowanie mało wierzę). 

Ma ktoś jakieś negatywne doświadczenia z donicami z terakoty, albo jakiegoś innego materiału? Ja do tej pory byłem przekonany że wszystko poza metalami ujdzie.

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Wjadro napisał(a):

szczególnie w to migrowanie mało wierzę

Co Ci szkodzi zrobić eksperyment? Posadź sobie ze dwie rosiczki czy muchołówki w plastikowej i terakotowej doniczce w tym samym podłożu, postaw obok siebie i obserwuj jak rosną. Mi się nie chce sprawdzać i trzymam wszystko w plastikowych.

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno będą różnice w trzymaniu wody i ciepła, zwłaszcza jak się nagrzeją w lecie. Co do minerałów - wątpię, ale nie sprawdzałem nigdy. @lemon ma dobry pomysł z eksperymentem.

Ja trzymam w plastikowych. Roślin mam sporo, a plastikowe są tańsze, nie rozbijają się i co najważniejsze - łatwiej się z nich rośliny przesadza, bo zawsze można trochę pościskać i roślina z podłożem po prostu z takiej doniczki wyskoczy. Kaktusy mam w ceramicznych/glinianych i jak mi raz przyszło jednego przesadzić to myślałem, że mnie trafi - nie dość, że kaktus kłuje, to jeszcze podłoże twarde jak skała i nie dało się wyciągnąć. Skończyło się na rozbiciu doniczki :D

Odnośnik do odpowiedzi