Kaku Napisano 9 Czerwca 2024 Share Napisano 9 Czerwca 2024 Witam. Zakupiłem muchołówkę na festiwalu roślin w Nowym Dworze Mazowieckim. Przez parę tygodni rosła dobrze. Była odpowiednio podlewana i miała dostęp do światła. Nagle zaczęła żółknąć, a potem na moje oko zaczęła gnić. Usunąłem wszystkie gnijące fragmenty roślin, jednak na jednym znalazłem mszyce. Po usunięciu zgniłych elementów, dzisiaj zauważyłem żółknięcie ponownie. Poniżej zamieszczam zdjęcia muchołówki oraz jej części. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Link do zdjęć na imgura, ponieważ ważą zbyt dużo abym mógł tu wrzucić. https://imgur.com/gallery/KkffhaV Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EdytaGorniak Napisano 9 Czerwca 2024 Share Napisano 9 Czerwca 2024 Ja bym wyciągnął z ziemi, troszkę wysuszył i wrzucił do wody z węglem może odżyje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 11 Czerwca 2024 Share Napisano 11 Czerwca 2024 Nie wiem, czy jest się czym przejmować. To normalne, że liście muchołówek z czasem żółkną i czarnieją, a na ich miejsce wyrastają nowe. Pewne wątpliwości można mieć tutaj: Cytat Była odpowiednio podlewana i miała dostęp do światła Czy woda na pewno była destylowana/demineralizowana? Poza tym brak czerwieni wewnątrz pułapek wskazuje na zbyt mało światła. Muchołówka musi stać w pełnym słońcu albo pod mocną lampą przez cały dzień. Ten parapet nie wygląda na słoneczne miejsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi