Pudel Napisano 19 Czerwca 2024 Share Napisano 19 Czerwca 2024 Siema, w ten weekend przesadzam roślinki - pytanie do was - czy ziemie należy ubijać? Ogólnie wygląda to tak iż posklejałem na podstawie poprzednich postów swoją "konstrukcję" z doniczek i butelek. Używam rzeczy na zdjęciach. jeśli ktoś ma jakieś porady / albo czego nie robić podczas przesadzania wszystko mile widziane. Tutaj "konstrukcja" która będzie na dnie doniczki i potem przysypana ziemią pytanie - czy klej nie będzie przeszkadzał roślinką jako "chemia" która jest w ziemi ??? pomyślałem o tym, że może ona się rozpuścić z czasie i zaszkodzić kwiatkom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubula Napisano 19 Czerwca 2024 Share Napisano 19 Czerwca 2024 Kup ładną zwykłą doniczkę z podstawką i gotowe. Nie musisz robić żadnych konstrukcji w tej skali, w ogrodzie przy torfowisku to można się bawić ale tak, nie ma za bardzo sensu. Donice do 5-10l po prostu z podstawkiem na wodę i gotowe. Podłoże delikatnie ubić ale nie za mocno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 20 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2024 No poprzedni post który napisałem nie był taki "oczywisty" większość osób polecila mi poczytanie i zrobienie sobie czegoś takiego - doniczki już mam kupione - widoczne na zdjęciu - nie mają one dziur wiec zostaje mi już ta opcja. pytanie czy wszystko zrobiłem ok ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 24 Czerwca 2024 Share Napisano 24 Czerwca 2024 Ja bym do tego podszedł zupełnie inaczej, jeśli chcesz zachować te konkretne donice - potraktuj je jak głębokie podstawki. Wstaw do środka doniczkę produkcyjną, która będzie trochę mniejsza od tej zewnętrznej i w niej normalnie posadź roślinę, a wlewaj wodę do tej zewnętrznej (jeśli mowa o roślinach wymagających podlewania przez podsiąkanie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi