Skocz do zawartości

Przesadzanie roślin do doniczek - własna konstrukcja (prośba o poradę)

Pudel

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, w ten weekend przesadzam roślinki - pytanie do was - czy ziemie należy ubijać? Ogólnie wygląda to tak iż posklejałem na podstawie poprzednich postów swoją "konstrukcję" z doniczek i butelek. Używam rzeczy na zdjęciach. jeśli ktoś ma jakieś porady / albo czego nie robić podczas przesadzania wszystko mile widziane. 

1111.png.4eda31a39998c5db5f0f45f596c42b9a.png

2222.png.b2578b08de128211bac22650d73e051a.png

33333333.png.8ffd0fa64b922e9ab523a3c08d77572e.png

Tutaj "konstrukcja" która będzie na dnie doniczki i potem przysypana ziemią 

image.png.b4f74a428ca6cc99c549000537000866.png

pytanie - czy klej nie będzie przeszkadzał roślinką jako "chemia" która jest w ziemi ??? pomyślałem o tym, że może ona się rozpuścić z czasie i zaszkodzić kwiatkom.

Odnośnik do odpowiedzi

Kup ładną zwykłą doniczkę z podstawką i gotowe. Nie musisz robić żadnych konstrukcji w tej skali, w ogrodzie przy torfowisku to można się bawić ale tak, nie ma za bardzo sensu. Donice do 5-10l po prostu z podstawkiem na wodę i gotowe. Podłoże delikatnie ubić ale nie za mocno.

Odnośnik do odpowiedzi

No poprzedni post który napisałem nie był taki "oczywisty" większość osób polecila mi poczytanie i zrobienie sobie czegoś takiego - doniczki już mam kupione - widoczne na zdjęciu - nie mają one dziur wiec zostaje mi już ta opcja. pytanie czy wszystko zrobiłem ok ?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym do tego podszedł zupełnie inaczej, jeśli chcesz zachować te konkretne donice - potraktuj je jak głębokie podstawki. Wstaw do środka doniczkę produkcyjną, która będzie trochę mniejsza od tej zewnętrznej i w niej normalnie posadź roślinę, a wlewaj wodę do tej zewnętrznej (jeśli mowa o roślinach wymagających podlewania przez podsiąkanie).

Odnośnik do odpowiedzi