Skocz do zawartości

Drosera paradoxa usycha po kwitnieniu?

lemon

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 3 szt. D. paradoxa w jednej doniczce. Wszystkie rosły świetnie przez rok, od kilku miesięcy kwitną, ale nie ma już nowych liści, a stare uschły. Aktualnie jedyną widoczną żywą częścią roślin są czubki kwiatostanów. Doniczka stoi ciągle w wodzie, podłoże to 2:1 mieszanka piasku (99% kwarcowego) i torfu. Co tu się dzieje?

IMG_20240725_200818.jpg

IMG_20240725_200904.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Daj im odpoczac. Jak puszczaja coraz krotsze liscie to sygnal, ze sie szykuja do spoczynku. Pod koniec wyjmuje ja z wody i jak podloze przeschnie to znow na troche wkladam, zeby wilgoci troche jednak bylo. Po jakims czasie widac, ze roslina sie budzi i rosnie duzo ladniej i wieksza.

Paradoxy stosunkowo zadko (u mnie) przechodza w spoczynek, bywalo, ze przelezaly ten okres w wodzie, ale 10000x lepiej rosna jak im sie da odpoczac.

To kwitnienie zastanawia, ale jak tlustosze w spoczynku moga to czemu nie te :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@bibosz1 Ok, dzięki. Mam nadzieję, że nie robią tego, co zrobiły moje D. scorpioides - jak przeszły w spoczynek, to od razu wieczny. I to też było po zakwitnięciu. Nie doczekałem się nawet gemmae.

Edytowane przez lemon
Odnośnik do odpowiedzi

Niestety tu na wyczucie trzeba. Na 100 nie powinno przeschnac do zera, tak zalatwilem jedna paradoxe. Za to falconeri mi przegnila, bo miala ciut za mokro.

Lanata, derbyensis czy fulva pieknie przeszly spoczynek z lekko wilgotnym podlozem co jakis czas. Teraz rosna ladniejsze.

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że D. paradoxa potrsebuje suchego spoczynku raz na jakiś czas przynajmniej. U mnie rosła ze 4 lata, kwitła co toku, aż w końcu po kolei padły. Kwitnienie je wyczerpuje. Jeżeli były bez spoczynkowania, to mogło je to wykończyć. Chwilowo nie wiem czy chcę ją sprowadzać. Musiałbym poczytać, o jej ekosystemie i klimacie, żeby lepiej uprawiać.

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne informacje, bardzi przydatne, dzięki! Ciekawe, że te w uprawie nie zawiązują masion z samozapylenia. Zapewne muszą mieć krzyżowe zapypenie albo inne warunki. Ja je suszyłem, ale to nie wydłużyło im znacznie życia. Teraz brak mi na nie miejsca, ale roślinka jest super. Bez spoczynku raczej będzie umierwć około 4.-5. roku uprawy.

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie za to ciekawi to, ze rosnie w gore (fotka). Nie wyglada tez jakby za tym wzrostem byly dziesiatki lisci. Moja zadna tak nie rosla

Odnośnik do odpowiedzi

D'Amato pisze, że w górę rosną, kiedy są w cieniu. My im dajemy raczej dużo światła - moje przyjechały zielone, a po miesiącu były prawie całe czerwone.

Odnośnik do odpowiedzi