Pudel Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Witam grupowiczów, Proszę spojrzeć na moje roślinki - wyglądają jakby przeszły wojnę a mega o nie dbam i nie wiem co źle robię. Robią się suche od góry, muchołówki usychają itd. Roślinki zostały przesadzone w specjalnej dedykowanej pod te rośliny ziemi kupionej na allegro (osobna ziemia pod rosiczki i osobna pod resztę) do doniczek wraz z system wykonanym na podstawie poprzednich wpisów na tym forum (doniczka z dziurami która pozwala na to żeby cała ziemia czerpała wodę od spodu) Podlewam je filtrowaną wodą, która doprowadzam do wrzenia w czajniku, studzę i podlewam dopiero na następny dzień. Wszystkie kwiatki stoją na parapecie u mnie w kuchni / nie ma tam nie wiadomo jakich temperatur czy innych czynników zewnętrznych które mógłby by wpływać na ich zdrowie. Może za rzadko je podlewam? Może nie taką wodą? Pomóżcie proszę bo mnie przy śniadaniu moje kwiatki irytują zamiast cieszyć..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Za mała wilgotność powietrza?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Cytat Podlewam je filtrowaną wodą, która doprowadzam do wrzenia w czajniku, studzę i podlewam dopiero na następny dzień. Jakiego filtra używasz? Gotowanie wody bardziej szkodzi niż pomaga. Roślinom szkodzą jony rozpuszczone w wodzie, zwłaszcza wapnia, którego większość roślin owadożernych ma bardzo mało w naturalnym środowisku. Przegotowanie wody może trochę obniżyć zawartość wapnia -wytrąca się on jako kamień w czajniku. Z drugiej strony zawartość wapnia i tak będzie wysoka bo nie cały się strąci. Dodatkowo jeśli zagotujesz wodę to część jej odparuje i rozpuszczone jony się zagęszczą. Kiedyś to sprawdzałem miernikiem TDS - po zagotowaniu i ostudzeniu wody wynik pomiaru był wyższy niż przed zagotowaniem. I na koniec - nie dość że nie działa to jeszcze marnuje duże ilości energii. Ile światła mają rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 28 Lipca 2024 Autor Share Napisano 28 Lipca 2024 Ile światła mają rośliny? - są na parapecie - mają tyle światła ile świeci słońce w ciągu dnia. Jakiego filtra używasz? - filtr DAFI, zwykły, pionowy, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uranek Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Używanie filtra Dafi nie wiele da gdyż nie wszystkie związki mineralne są zatrzymywane. Polecam wodę demineralizowaną w butlach po 5L. Też kiedyś próbowałem z kranówką i ostatecznie skończyło się na tym że musiałem swoje rosiczki poprzesadzać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 28 Lipca 2024 Autor Share Napisano 28 Lipca 2024 "Używanie filtra Dafi nie wiele da gdyż nie wszystkie związki mineralne są zatrzymywane. Polecam wodę demineralizowaną w butlach po 5L. Też kiedyś próbowałem z kranówką i ostatecznie skończyło się na tym że musiałem swoje rosiczki poprzesadzać. " Gdzie najlepiej, najtaniej taka wodę dostane? rozumiem, że to jest NAJLEPSZE co te kwiaty mogą dostać? Czy taka woda będzie ok ? https://allegro.pl/oferta/woda-destylowana-demineralizowana-5l-do-zelazka-10090581518?bi_s=ads&bi_m=listing:desktop:queryandcategory&bi_c=ZWEyYWYwZDgtZjE1OS00OGE2LThlNGUtNzliNjY4NzFjMTIyAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=00d17a9e-f37d-42eb-9fdb-b8b414285a60 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uranek Napisano 28 Lipca 2024 Share Napisano 28 Lipca 2024 Tak. To taka woda. Można ją dostać chyba w każdym supermarkecie. Jeżeli jesteś pewien że rośliny ci nie padają od przelania lub przesuszenia lub czegoś innego to bym polecał zmianę wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 29 Lipca 2024 Autor Share Napisano 29 Lipca 2024 Tego nie jestem pewien - co ile i w jakich ilościach mam je podlewać? jak sprawdzić czy moje rośliny mają za sucho lub za mokro? Lepiej je przesuszyć czy "prze-mokrzyć" ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 29 Lipca 2024 Share Napisano 29 Lipca 2024 Mi to wygląda na trzy za: za ciemno, za sucho, za dużo minerałów. Nie wiem, czy tam masz ciągle pochmurne dni, czy raczej takie jest umiejscowienie okna, że słońce tam nie zagląda? Rosiczka jeszcze sobie poradzi, ale bez mocnego światła kapturnice nie będą się wybarwiać, a jedyne liście to będą płaskie fylodia zamiast pułapek/kielichów. O wodzie demineralizowanej już inni napisali, dodam tylko, że należy utrzymywać taki jej poziom, aby cała powierzchnia podłoża była wilgotna. Na zdjęciach wygląda, jakby była w połowie sucha. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 30 Lipca 2024 Autor Share Napisano 30 Lipca 2024 Dzięki za rady - czy tego typu kwiaty można PRZELAĆ ???? Wiadomo, że jak zobaczę błoto to nie jest wskazane ale czy lepiej jak mają za mokro czy za sucho ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lemon Napisano 30 Lipca 2024 Share Napisano 30 Lipca 2024 Z dwojga złego lepiej już, żeby miały za mokro. To rośliny z terenów podmokłych, nierzadko spędzają całe tygodnie zalane do połowy wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 30 Lipca 2024 Autor Share Napisano 30 Lipca 2024 @lemon dzięki - też tak myślałem - ale wole sie podpytać osoby dobrze obeznane. Kupiłem baniak wody demineralizowanej za 10 zł i podlałem szczodrze wszystkie roślinki. Poczekam z tydzień i zobaczę jak tam im będzie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 30 Lipca 2024 Share Napisano 30 Lipca 2024 Jeśli zła jakość wody faktycznie jest problemem i teraz zaczniesz używać właściwej to niewiele się zmieni. W torfie zakumulowały się już szkodliwe ilości jonów. Żeby było dobrze trzeba rośliny przesadzić do nowego podłoża. Długo używałeś takiej wody? W dniu 7/28/2024 o 3:19 PM, Pudel napisał: są na parapecie - mają tyle światła ile świeci słońce w ciągu dnia Z jakiej strony masz okna? Południowej, północnej, innej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 1 Sierpnia 2024 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2024 Bardziej strona północna / woda której używałem była filtrowana i przygotowana / obecnie używam tylko zdemineralizowanej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 1 Sierpnia 2024 Share Napisano 1 Sierpnia 2024 No to jeszcze za ciemno.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi