Iglacy Napisano 27 Września 2024 Share Napisano 27 Września 2024 Witam! Przed wyjechaniem do Szwecji zadałem pytanie z tytułu tego atku użytkownikom szwedzkiej grupy poświęconej tematyce roślin owadożernych, znajdującej się na Facebooku: Nazwa grupy: Köttätande växter i Sverige 🌱 tips, råd och försäljning Link do grupy: TUTAJ. Tamtejsi członkowie poradzili mi zapoznać się ze szwedzkim systemem raportowania występowania gatunków. System ten monitoruje występowanie różnych gatunków fauny oraz flory na terenie ich kraju i jest dostępny pod adresami: - artportalen.se lub artfakta.se Ja osobiście szczególnie polecam stronę artfakte.se ponieważ można jej używać bez rejestrowania się. Tutaj macie np. zakres występowania P. vulgaris: KLIKNIJ TUTAJ. A tutaj D. rotundifolia: KLIKNIJ TUTAJ. Jedynym mankamentem jest brak anglojęzycznej wersji ich stron internetowych, ale z pomocą przychodzi tutaj google translate Mega przydatne narzędzie prawda? Czy ktoś z tutaj obecnych zna polski odpowiednik takich stron? Mam nadzieje, że wyżej podane informacje pomogą Wam w planowaniu Waszych owadożernych eskapad Pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Października 2024 Share Napisano 3 Października 2024 Ja też polecam iNaturalis: https://www.inaturalist.org/ Można sporo różnych gatunków znaleźć, jak się jest gdzieś na wyjeździe. Wiele namiarów ma zdjęcia z dokładnymi współrzędnymi. Niektóre są czasem rozjechane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi