limak13 Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Witam! Systematycznie powiększam swoją kolekcję owadożerów, głównie kapturnice i muchołówki, ale też zdarzają się jakieś rosiczki czy dzbaneczniki. Do tej pory korzystałem z tuneli foliowych. Nie jestem z takiego rozwiązania zadowolony - folia co roku praktycznie do kosza (UV10 jeszcze nie testowałem), konstrukcja też co jakiś czas ulega zużyciu. Chciałbym coś solidniejszego - tunel/szklarnia z poliwęglanu lub szkła. Powierzchnia 3x6 lub 3x8m, lub podobna. Tunel ten stałby na gruncie rolnym. Byłby trwale związany z podłożem za pomocą bloczków betonowych lub małego fundamentu. Mam kilka prawnych wątpliwości: czy można postawić takie tunel na gruncie rolnym? jak to rozwiązać prawnie - zgłoszenie czy projekt? jaką powierzchnię może mieć taki tunel? czy trzeba później przejść przez proces odbioru takiego tunelu (geodeta + papiery)? czy taki tunel podlega opodatkowaniu? Będę wdzięczny za odpowiedzi i sugestie. Chciałbym, aby było zgodnie z prawem. Wiem, że to nie jest forum typowo prawne ani budowlane, ale być może ktoś przez to już przechodził i będzie w stanie coś zasugerować. W Internecie znalazłem sprzeczne informacje. Rozmawiałem z panią ze Starostwa, ale kompletnie nic się nie dowiedziałem. Mam wrażenie, że sama sobie przeczyła i przekierowała mnie do "biura projektowego", bo "trzeba zgody, projekty, ...". Albo ma jakiś udział w takim biurze, albo po prostu nie była w ogóle w temacie zorientowana i mnie chciała spławić. Dlatego będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie jak się za to zabrać i jak to prawnie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia A ziemia na której chcesz postawić szklarnię/tunel , należy do Ciebie? Bo stawiając na działce rod tunel 3x4 nie trzeba żadnego pozwolenia. A z tą folią to dziwne że wytrzymuje tylko rok czasu, u mnie folia 4UV , wytrzymuje do 4 lat. Jeśli oczywiście mechanicznie jej nic uszkodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia Tak. W Internecie czytałem, że przy małych powierzchniach wystarczy zgłoszenie. Natomiast w Starostwie nie dowiedziałem się niczego, pani jeszcze bardziej namieszała i nie wiem jak to teraz ruszyć. Podobno to ona odpowiada za te zgłoszenia, więc obawiam się, że ciężko będzie coś załatwić. Samowolki robić nie chcę, bo kwestia czasu i będą problemy. Generalnie jakieś 4-5 lat temu stawiałem garaż na zgłoszenie. Musiałem je poprawiać chyba z 5 razy, bo za każdym razem coś było nie tak. Jak nie rysunki to opis werbalny się nie podobał. Nawet firma, która dostarczyła dokumentację garażu nie potrafiła pomóc i przyznali, że stawiają garaże od lat i nigdy żadnych problemów ludzie nie mieli przy zgłaszaniu. Dopiero młoda praktykantka pomogła, która podyktowała słowo w słowo co trzeba w zgłoszeniu podać (niekoniecznie zgodnie ze stanem faktycznym), bo jak to określiła "pani Basia nie przyjmie innego" 🙂 A później przy odbiorze kolejny problem, bo z pomiarów geodety wynikało, że na działce sąsiada nic się nie zgadza i musiał kreatywnie do tego podejść, żeby sąsiadowi problemów nie narobić 😉 Nie może być za prosto... A teraz jeszcze urząd sobie przypomniał o podatku, którego miało nie być. Teraz jednak ma być, najwidoczniej szukają pieniędzy i postanowili zmienić interpretację... Co do foliaków. Zaczynałem od dwóch foliaków z Allegro - jeden po drugim, każdy wytrzymał rok. O ile konstrukcja jest powiedzmy ok, to folia po prostu szybko popękała. Później folia UV4 z lokalnego marketu. Na metalowe elementy konstrukcji założyłem izolację cieplną, żeby ta folia aż takich dużych temperatur nie dostawała w miejscu styku. Też szybko popękała, nie aż tak jak poprzednie, ale w dalszym ciągu porobiły się znaczne dziury. Podejrzewam, że była ona źle przechowywana, może też stara i oto efekt (prawdę mówiąc to nie wyglądała ona rewelacyjnie po rozłożeniu). Dlatego teraz zacząłem szukać czegoś innego. Wszystkie te foliaki nie były związane z podłożem - nadmiary folii były wypuszczone na zewnątrz i przyłożone ciężkimi elementami betonowymi. Wiatr przetrwało, więc jakoś to rozwiązanie się sprawdza. Jeśli nie uda się z poliwęglanem to pewnie zostanę przy folii. Tym razem kupię UV4 albo UV10, ale z jakiegoś porządnego źródła tak, aby folia była świeża. Chciałbym też nieco większy ten tunel zrobić, więc pewnie będę musiał też nową konstrukcję przygotować. @Styq, Ty budowałeś tunel samodzielnie czy kupiłeś gdzieś gotowy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Stary foliak na stelażu stalowym, folię po bokach zawsze przykrywam ziemią, fakt że po wielu latach strasznie siadł. W tym roku zakupiłem tunel z poliwęglanu 3x4, więc za wiele o użytkowniku nie mogę powiedzieć. A jak chcesz uprawiać rośliny owadożerne to może pomyśl o torfowisku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi