Sooocysty Napisano Sobota o 07:53 AM Share Napisano Sobota o 07:53 AM Hej, mam problem z moją roślinka. Od jakiegos czasu zaczela mocno usychac i umierać- musze ja uratowac to jest 1 prezent na dzien ojca od mojego synka. Co drugi pojemnik wody dodawalem kilka kropel soku z cytryny zeby gleba miala odczyn kwasny i przez rok wszystko bylo super, bardzo ladnie rosl i sie rozwijal, ostatnim razem jak zaczalem spryskiwac go woda z cytryna zaczal mocno obumierac - obawiam sie ze przesadzilem z kwasnoscia ? Skruszylem troszeczke skorupek jajka zeby troche wyrownac ph gleby ale to bylo 3 dni temu i poki co nie ma zadnej roznicy. Macie jakies pomysly jak go uratowac ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano Sobota o 05:40 PM Share Napisano Sobota o 05:40 PM Ja podlewam tylko destylowaną wodą. Gleba? A przesadziłeś? Nie ma torfu? Spryskiwałeś wodą z cytryną? Skąd te pomysły cytryna i skorupki do owadożera? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sooocysty Napisano Niedziela o 09:47 AM Autor Share Napisano Niedziela o 09:47 AM Z tego co czytalem dzbaneczniki lubia kwasna glebe wiec zeby byla na odpowiednim poziomie dodawalem krople soku z cytryny, skoropoki jajek podobno zmniniaja ph gleby na zasadowa dlatego teraz je dodalem - ponyslalem ze przesadzilem z ta cytryna. Gleba nie pamietam jaka - przesadzalem go na wiosne w tamtym roku. Jutro przesadze go ponownie na nowa glebe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano Niedziela o 09:56 AM Share Napisano Niedziela o 09:56 AM (edytowane) Kwaśny ale torf Tylko nie w jakąś ziemię tylko w torf Edytowane Niedziela o 09:57 AM przez Sansei Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi