limak13 Napisano Sobota o 06:47 PM Share Napisano Sobota o 06:47 PM Cześć! Zdecydowałem się na zakup kilku kapturnic w pewnym zagranicznym sklepie. Wybrałem sobie kilka ładnych i dość unikalnych okazów, no i zamówiłem. Jest to duży i dobrze znany sklep, nie jakieś noname. Opinie ma dobre, także tu na forum. Mniejsza o nazwę, nie chcę robić antyreklamy, bo być może panikuję. Ale do rzeczy. Transport trwał dokładnie 3 dni - tyle czasu rośliny spędziły w paczce. Nie jest źle, zdarzało się, że rośliny kupione w Polsce szły dłużej, bo utknęły gdzieś na sortowni. Paczkę otrzymałem wczoraj. Była ona dość duża, więc ucieszyłem się, że rośliny będą mieć jakieś liście. Niestety, wszystkie ścięte dosłownie do zera, jakieś dwie miały zostawione i zabezpieczone młode pędy (mimo to jeden uległ uszkodzeniu). Wiem, że kapturnice na ogół można ciąć do zera, ale szkoda że nie zostawili chociaż kawałka jakiegoś liścia - zawsze to łatwiejszy start, tym bardziej, że niektóre liście mogły iść już w tym sezonie. Ale ok, powiedzmy że ktoś chciał sobie ułatwić pakowanie albo założył, że i tak zostaną uszkodzone w transporcie. Do przeżycia. Druga rzecz, która mnie trochę zdziwiła to to, że rośliny wyglądają na oddzielane i przesadzane dosłownie przed wysłaniem. W torfie widzę jakieś czerwone/różowe kulki - prawdopodobnie jakiś nawóz. Wyglądają na przesadzane na szybko - stożki są dość mocno zasypane - do przeżycia, do odkopania i powinno być ok. Paczkę rozpakowałem od razu. Wczoraj było bardzo ciepło, więc nie przeniosłem roślin do swojej szklarenki. I chyba dobrze, bo duża szansa, że bym to przeoczył. A dziś widzę coś takiego: To najgorzej wyglądający stożek, ale pod latarką widzę, że na praktycznie każdej innej roślinie zaczyna się pleśń. Fungicyd poszedł w ruch. I teraz tak - kupiłem już sporo roślin u innych sprzedawców - raz były to firmy, raz prywatne osoby. Rośliny czasem były z podłożem, czasem bez. Nigdy nie miałem grama pleśni. Czy takie coś jest "normalne" i akceptowalne, i wynika z 3 dni w paczce? Czy patrząc na fotkę jest bardzo źle i nic z tych stożków nie będzie? Coś mogę jeszcze zrobić oprócz oprysku? Mam trochę wrażenie, że kupiłem dość drogą pleśń 😉 Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi