bloodman89 Napisano 20 Lipca 2006 Share Napisano 20 Lipca 2006 Tydzien temu dostalem z nepenti paczke z Saracenia x 'Juthatip Soper' i zaczynaja jej schnac pulapki :sad: . W podstawce ma caly czas wode, a swiatla dzieki naszej pieknej pogodzie tez jej nie brakuje. Dlatego mam pytanie czy tego powodem moze byc aklimatyzacja do nowych warunkow :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 20 Lipca 2006 Share Napisano 20 Lipca 2006 Może może... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 20 Lipca 2006 Share Napisano 20 Lipca 2006 Czy ja wiem ? Moja fava var. flava, którą kupiłem 3 tygodnie temu w ogóle nie dawała znaków aklimatyzacji, a niedawno otwarła jej sie pierwsza ( od momentu otrzymania przesyłki) pułapka. Flava, a Juthatip to co innego, ale to w końcu kapturnice Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 20 Lipca 2006 Share Napisano 20 Lipca 2006 Bo moze masz podobne warunki jak w nepenti Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 20 Lipca 2006 Share Napisano 20 Lipca 2006 ja także nie zauważyłem u swoich sarracenek jakiś obiawów aklimatyzacji. Nie są to na tyle wrażliwe rośliny żeby zmiana warunków w których rosną źle wpływała na ich kondycje. Może po prostu ją przypaliłeś ? A może doniczka jest za mała. Jest to nawet prawdopodobne bo sam mając duuuużą Farnhamii zauważyłem że przykrywki zaczynają przysychać ( pułapkom nieco mniejszym niż największe -40cm). Zmartwiłem się i przypadkiem zauważyłem iż spod ddoniczki wychodzi cała masa korzeni. Teraz moja sarracenka czuje się świetnie gdy ją przesadziłęm do nowego podłoża. Być może w tym problem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 20 Lipca 2006 Share Napisano 20 Lipca 2006 a moze to poprostu stare liście ?? moja juthapi ma tak że liście zaczynają schnąć w parach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodman89 Napisano 20 Lipca 2006 Autor Share Napisano 20 Lipca 2006 Zobacze, jezeli dalej beda schnely to przesadze ja do wiekszej doniczki i sie zobaczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 21 Lipca 2006 Share Napisano 21 Lipca 2006 mi sie dzieje to samo. Nowe pułapki ktore sie otwieraja sa jednak ladne, i nie uschniete chociaż nie tak pokaźne jak te z Nepenti. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 22 Sierpnia 2006 Share Napisano 22 Sierpnia 2006 Mam to samo - stare pułapki usychają :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dariakicia Napisano 25 Sierpnia 2006 Share Napisano 25 Sierpnia 2006 A mi wszystkie pułapki usychaja:( Spróbuje ją przesadzic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi