Matek# Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 Mi się ta wypowiedź nie podoba, bo gdyby tak było to by nie było gatunków, które wygineły i tych, które są zagrożone wyginięciem. Na takiej samej zasadzie trzymaj u kaktusa stały poziom wody, równy 4 cm. Przecierz w naturze nikt mu nie kontroluje poziomu wody, a jednak padnie, ponieważ będzie miał nie odpowiednie warunki, inne niż w naturalnym środowisku. Muchołówka żyje tylko w kilku miejscach w środowisku naturalnym, gdzie ma określone warunki, jeśli ich nie zapewnimy to roślina padnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzid Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 a najsmieszniejsze jest stwierdzenie ze ktos leje 0,5cm, 2cm, 4cm... szescienne? nie sadze... nic dziwnego ze ludziom rosnie dobrze przy 0.5 (bo ma szeroka podstawke) jak i przy 4 (bo ma waska oslonke na doniczke). ja leje ok 1/4 szklanki na 2-3 dni i rosnie jak na koksach. i tak sie powinno rozpatrywac ten problem - w objetosci, a nie w wysokosci poziomu wody (co by bylo jakby wstawic mucholowe do szerokiej miski i nalaz marne 2cm?) ;p 1/4 szklanki to okolo 62.5 ml Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 Druga sprawa jest taka, że doniczka doniczce nie równa, chodzi mi tu głównie o jej wysokość. Powinniśmy podawać wysokość wody w stosunku do doniczki, np 1/2 doniczki, 1/3, 1/4 itd. Powiedzmy UZASADNIENIE: Załużmy, że mamy doniczke o wysokości 4cm i lejemy do podstawki standardowo 2 cm. Noi mamy według strony Nepenti dobre warunki dla rosiczki, muchówki i kapturnicy(bo przecież mamy 2 cm wody), a tu się okazuje, że nasze warunki pasują tylko pływaczowi, ponieważ 2cm/4cm=1/2 doniczki pod wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 sorki matek. mucholowki nie poronuj do kaktusa bo zajmuja rozne biotopy. muchlowka jest roslina bagienna tak ??:> bagna maja to do siebie ze czasem sa zalewane calkowicie a rosliny w nim zyjace okresowo musza umiec wytrzymac warunki submersyjne, immersyjne, jak i emersyjne nieprawdaz?? ewolucyjne przystosowanie. a btw mucholowka to endemit. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 22 Lipca 2006 Autor Share Napisano 22 Lipca 2006 Właśnie powiedziałem "MA PRAWO ZGNIĆ". Może nie musi ... ale faktycznie nie ma o czym gadać. Po co robić z igły widły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 Dobra, racja. Ale nie wolno skakać z piątego pietra mówiąc, że natura nad nami czówa(metafora taka). Muchołówki przebywają w takich extremalnych warunkach przez krótki okres czasu. Jeżeli bysmy ją trzymali nonstop w takich warunkach to nie powiesz mi, że dobrze to zniesie, a w tym temacie właśnie się rozchodzi o powszechne warunki hodowli, a nie o chwilowe odchyły od normy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 bezsensowna polemika. wytrzymale sa z natury i to fakt. ja mam zawsze wode i rosnie ok u innej soby jest okresowo mokro i tez jest ok. tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 22 Lipca 2006 Autor Share Napisano 22 Lipca 2006 No jasne ! Ja też mam u siebie wode ale nie sięga ona końca doniczki - tym bardziej że jak wody ubędzie to dolewam. Nie chodzi mi o to czy poldewać czasami czy żeby stała cały czas w wodzie ta doniczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakers1 Napisano 22 Lipca 2006 Share Napisano 22 Lipca 2006 Ja nalewam 1/3 doniczki, czekam aż wyschnie, czekam dalej 0,5 dnia i dopiero dolewam i muchołówka ładna... Ja zbytnio na początku nie sugerowałem się tym, że gdzieś jest napisane, że lać 2 cm wody itd. Sam przemyślałem, rozpatrzyłem i doszłem do wniosku, że tak bedzie najlepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi