quroq Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 Witam! Muchołówka jest dla nas cudna, gdy na nią patrzymy. Lecz jej całe piękno tkwi w tym z czego jest zbudowana, czyli z komórek, które tworzą tkanki. Ze względu na średniej jakości mikroskop (taki zwykły ze sklepu papierniczego,dostałem jako zabawke kiedyś na gwiazdkę :: ) udało mi się zaobserwować tkanki Przyłożyłem obiektyw aparatu do okularu i cykałem. Na pierwszy ogień poszedł włosek czuciowy z usychającej łapki ( żywej jest mi szkoda :razz: ) niestety nie udało mi się wyrwać włoska razem ze stawem. Włosek kończy się na komórkach endodermoidalnych a tuż za nimi są k. sensoryczne, dzięki którem łapka się zamyka. Musiałbym wyciąć fragment łapki z włoskiem, aby obejrzeć cały staw. BTW chciałbym sprawdzić, jak wygląda włosek czuciowy ze zdrowej łapki, ale troche szkoda mi go wyrywać :cool: A to 2/3 dłogości włoska umieściłem kawałek liścia, jest to widok z góry. Widać postrzępiony zwój nerwowy(jeżeli wogóle można mówić o zwojach u rośln) liścia, mimo że ciąłem nożyczkami (tępymi :smile: ) (pionowo) 2 "pnie nerwowe" - to chyba złe okreslenie :???: już wiem! to wiązka kilku nerwów a nie żadne pnie. Widać, że główka wiązka biegnąca wzdłuż liścia skłąda się z 7 nerwów a to fragment liścia, który badałem :grin: Ale to nic. Nakręciłem aparatem filmik, od razu po włożeniu preparatu pod mikroskop, który pokazuje, jak wnętrze rośliny pulsuje. Nie wierzyłem własnym oczom, o co chodzi. Mogę ten filmik wrzucić do neta, żeby wszyscy widzieli, tylko niezbyt wiem na jaką stronkę, więc proszę o pomoc. Myślę, że zrobione przeze mnie zdjęcia podobają się wam. Są mi one potrzebne, gdyż robie prace badawczą na temat Muchołówki amerykańskiej :: Jest przy tym dużo roboty, ale podoba mi się to. Stąd też mój temat: http://www.nepenti.pl/forum/viewtopic.php?t=2037 Mam nadzieję, że moje roślinki przeżyją tortuje jakim je poddaję Proszę o komentarze itp.itd. Pozdrawiam quroq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 http://rapidshare.de/ tu mozesz upnąc filmik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 27 Lipca 2006 Share Napisano 27 Lipca 2006 albo na megaupload, albo jak masz na poczcie miejsce na stronę www to tam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quroq Napisano 28 Lipca 2006 Autor Share Napisano 28 Lipca 2006 wrzuciłem filmik: http://rapidshare.de/files/27311185/HPIM1160.MPG.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Sciągam, zaraz dam czy warto sciągnąc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Cosik nie moge ściągnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Ja sciągnałem, SUPER!!! :shock: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 28 Lipca 2006 Share Napisano 28 Lipca 2006 Ściągnąłem, ale jaja :shock: :shock: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek_91 Napisano 29 Lipca 2006 Share Napisano 29 Lipca 2006 O kurde... Może ktoś z Nepenti się wypowie na temat tego pulsującego czegoś... IMPONUJĄCE... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nelchael Napisano 7 Sierpnia 2006 Share Napisano 7 Sierpnia 2006 Powiedz proszę, jakie to powiększenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quroq Napisano 8 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2006 różne: od 300 do 1000 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nelchael Napisano 8 Sierpnia 2006 Share Napisano 8 Sierpnia 2006 Masz jakiś pomysł, co tak pulsuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 8 Sierpnia 2006 Share Napisano 8 Sierpnia 2006 sorki za problem ale nie wiem jak to ściągnąc :oops: pomoże mi ktoś?? :razz: ------------------------------------------ już sobie poradziłem :cool: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
quroq Napisano 22 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2006 może, zgodnie z teorią ewolucji, tworzy się serce :: :: :ph34r: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Sierpnia 2006 Share Napisano 22 Sierpnia 2006 to po prostu krążą woda, składniki mineralne, itp. Ja mam dobry mikroskop ale cyfrówki ani kamery nie posiadam umieściłbym zdjęcia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi