Skocz do zawartości

[ZIMOWANIE][D. BINATA] Czy wymaga okresu spoczynku?

Adi_rosiczka

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś miesiąc temu przesadziłem moją binate i przy okazji zrobiłem rozmnażanie z korzenia. Od tego czasu nie wypuściła jeszcze ani jednego liścia i tylko na jednym liściu są kropelki a reszta uschła do połowy. Stała dotychczas w akwarium po 15W, lecz przestwaiłem ją na południowy parapet do plastikowego terra. Czy ona zahamowała wzrost ze względu na okres spoczynku, czy może ma szok po przesadzeniu ?

Prosze o pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

D. binata jak najbardziej wymaga okresu spoczynku, wtedy na wiosnę będzie ci rosła lepiej, kwitła, rozmnażała się przez podział łodygi. Dziwię się, że nie wystawiłeś jej na działanie zimna. Moje to wyglądają jak takie zielonkawe kuleczki otoczone masa uschniętych liści. Na wiosnę puści powoli jakieś marne liście, ale potem to będzie szaleć. Tego co potrzebuje, to słońce! O nadmiar światła nie ma się co obawiać. Ale jak jest niedomiar, to kiesko. Proponowałbym ją przezimować, jeżeli jeszcze dasz radę.

Ja możesz to o ile na dworze nie będzie przymrozków, możesz ją wywalić na dwór. Oczywiście masz zwykłą odmianę, nie multifida?.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Pozwolę siebie zacytować.

Cephalotus napisał:
Te odmiany mocno rozgałęzione są z tropików, dlatego nie.

Jeżeli to młoda roślina, to chyba nie ma to znaczenia, tylko odmiana. A to już Ci powiedział Mateusz.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.