Adi_rosiczka Napisano 28 Stycznia 2006 Share Napisano 28 Stycznia 2006 Jakiś miesiąc temu przesadziłem moją binate i przy okazji zrobiłem rozmnażanie z korzenia. Od tego czasu nie wypuściła jeszcze ani jednego liścia i tylko na jednym liściu są kropelki a reszta uschła do połowy. Stała dotychczas w akwarium po 15W, lecz przestwaiłem ją na południowy parapet do plastikowego terra. Czy ona zahamowała wzrost ze względu na okres spoczynku, czy może ma szok po przesadzeniu ? Prosze o pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 31 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2006 Hej, czy nikt nie wie co z moją rosiczką ?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 31 Stycznia 2006 Share Napisano 31 Stycznia 2006 no chyba nikt ci nie pomoże ja nie mam jeszcze z nimi doświadczenia może wkrótce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Lutego 2006 Share Napisano 2 Lutego 2006 D. binata jak najbardziej wymaga okresu spoczynku, wtedy na wiosnę będzie ci rosła lepiej, kwitła, rozmnażała się przez podział łodygi. Dziwię się, że nie wystawiłeś jej na działanie zimna. Moje to wyglądają jak takie zielonkawe kuleczki otoczone masa uschniętych liści. Na wiosnę puści powoli jakieś marne liście, ale potem to będzie szaleć. Tego co potrzebuje, to słońce! O nadmiar światła nie ma się co obawiać. Ale jak jest niedomiar, to kiesko. Proponowałbym ją przezimować, jeżeli jeszcze dasz radę. Ja możesz to o ile na dworze nie będzie przymrozków, możesz ją wywalić na dwór. Oczywiście masz zwykłą odmianę, nie multifida?. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 2 Lutego 2006 Autor Share Napisano 2 Lutego 2006 Tak raczej jest to zwkła odmiana. Mówię raczej, bo jeszcze nigdy liście nie podzieliły sie na więcej niż dwie końcówki. Jeszcze mam szanse ją przezimować. Dzięki za pomoc ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 2 Lutego 2006 Share Napisano 2 Lutego 2006 ja już tylko w kwesti formalnej czy d. binata marston dragon wymaga ziomowanie czy nie?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Lutego 2006 Share Napisano 2 Lutego 2006 Te odmiany mocno rozgałęzione są z tropików, dlatego nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 2 Lutego 2006 Share Napisano 2 Lutego 2006 dzieki za info Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 21 Lutego 2006 Share Napisano 21 Lutego 2006 Nie wiem jaka to odmiana binaty Czy ona rownież potrzebuje okresu spoczynku ? Jezeli tak to czy nie jest za pozno ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 21 Lutego 2006 Share Napisano 21 Lutego 2006 pierwsz to multiida albo marston dragon obie to odmiany nie potrzebują zimowania ale ta dryga potrzebuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 21 Lutego 2006 Share Napisano 21 Lutego 2006 Ale to ta sama roslina Zdjecia na dole to poprostu mloda roslinka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 21 Lutego 2006 Share Napisano 21 Lutego 2006 Pozwolę siebie zacytować. Te odmiany mocno rozgałęzione są z tropików, dlatego nie. Jeżeli to młoda roślina, to chyba nie ma to znaczenia, tylko odmiana. A to już Ci powiedział Mateusz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 21 Lutego 2006 Share Napisano 21 Lutego 2006 acha ok dzieki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 21 Lutego 2006 Share Napisano 21 Lutego 2006 a czy Drosera binata ssp dichotoma var multifida tez trzeba zimowac? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 22 Lutego 2006 Share Napisano 22 Lutego 2006 nietrzeba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi