Gość miro1993 Napisano 30 Lipca 2006 Share Napisano 30 Lipca 2006 Nie znalazlem takiego tematu wiec go rospoczełem. Mianowicie. Po przesadzeniu rośliny do większej doniczki jej liście wiedna powoli. Już ze dwa sa nadgnite. Zastanawiałem się czemu tak sie dzieje i doszłem do wniosko, że to może być przez doniczke bo jest bardzo wysoka, może taka być :?: :?: :?: Czy wam tesz czasami gniją liście :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 No z czasem muchołówka traci liście... Na forum jest dużo tematów na ten temat! :evil: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozor Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Nie znalazlem takiego tematu wiec go rospoczełem. Mianowicie. Po przesadzeniu rośliny do większej doniczki jej liście wiedna powoli. Już ze dwa sa nadgnite. Zastanawiałem się czemu tak sie dzieje i doszedłem do wniosko, że to może być przez doniczke bo jest bardzo wysoka, może taka być :?: :?: :?: Czy wam tesz czasami gniją liście :?: Muchołówka czasem po przesadzeniu może trochę zmarnieć. Dwa liście to nie powód do paniki. Panikuj jak zacznie usycchać ponad 3/4 liści :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 miro1993, wiem cos na ten temat. U mnie po przesadzeniu i rozsadzeniu- co prawda udalo mi sie z jednej uzyskac w sumie 11 sadzonek. Niestety ten bilans nie wyglada tak rozowo - z 11 mam juz tylko 5 :cry: Nie chce cie straszyc, trzba przede wszystkim zapewnic roslinkom jak najlepsze warunki-woda, swiatlo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 a na serio potrzebowała przesadzenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 Shapi, tak niestety. Cala doniczka byla wrecz przerosnieta. Nie bylo wolnego miejsca gdzie bylo by widac podloze. Nowe listki byly bardzo znieksztalcone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
junior Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 a jakiego rodzaju deformacje powoduje ciasnota? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 no w sumie moje pytanie nie było do ciebie tylko do mira. Skoro z jednej rośliny wyszło ci 11 to musiały mieć ciasno. Natomiast miro piszę tylko że przesadził do większej - może niepotrzebnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 junior, nie mam w tej chwili aparatu zeby pokazac ci jak to wygladalo. Zostal jeszcze jeden listek - jest powykrecany, doslownie jak makaron swiderek. Do tego ma pofalowana ladyszke. Blaszka liscia -czyli pulapka ma przewzenie mniej wiecej w srodku. Troche to dziwnie wyglada. Ale co najwazniejsze - spelnia swoja role - wczoraj mucholowka zlapala komara w ta wlasnie pulapke. :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
junior Napisano 31 Lipca 2006 Share Napisano 31 Lipca 2006 bo u mnie część listków tak wygląda, tzn tak jagby powygryzane na krawędziach (nie dużo ale parę) parę tak jagby wybieliło sie a potem zaczeło brązowieć ale chyba ju trochę lepiej bo na razie zie nowe takie nie pojawiają ale i tak ciutke matwie się o moją roślinkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi