Skocz do zawartości

Tropikalna krzyżówka

Dziki

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym się dowiedzieć czy da się skrzyzować d. capensis z d. filiformis 'red'?? :twisted: jak tak to prosiłbym o wskazówki jak to zrobić. moja filiformis puszcza pedy jak szalona z jednego powoli zbieram nasiona a juz 2 następne rosną :mrgreen:, capensis też ma już peda i powoli otwiera się pierwszy kwiat i wpadłem na pomysła eby je skrzyzować :wink:

za wszelkie rady i opinnie serdeczne bóg zapłac :cool:

Odnośnik do odpowiedzi

patrzyłem po tej liście i po całym forum ale gdybym znalazł info przydatne to bym Wam nie zawracał głowy ptym postem :razz:

PS. na liście nie było jeszcze taiej krzyżówki były podobne ale nie dokładnie taka :mrgreen:

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Odświeżam temat i strwierdzam ze dziś zebrałem 50-60 nasion D. filiformis 'red' x capensis 'typical' :D Choć zapyliłem filiformis pyłkiem capensis nasiona bardziej przypominają powiększone capensis :) Ciekawe co z tego wyrośnie...pozostaje czekać :]

Odnośnik do odpowiedzi

tak..zanim kwiat się otwożył wyciołem pręciki u D. filiformis, potem wyciełem pręcik od capensisa i pocierałem wielokrotnie o słupek filiformis.

olekdom: fajna nazwa, dodałbym jeszcze 'red' ponieważ obydwie mają czerwony barwnik i potomstwo też może go mieć :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.