Gość Kamix Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 ech, moja mama sie madrzy i oczywiscie wie lepiej, nawet jak nie ma na jakis temat pojecia :roll: wiec zapytam tu, nalewam mojej mucholowce 2cm wody do podstawki i jak woda sie konczy dolewam wody. Podloze wtedy jest bardzo wilgotne, robi sie bloto. Mama uwaza ze jej przez to korzenie zaczna gnic, czy to prawda? pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Nie... rośłiny te żyją na bagnach... jednak należy pilnować by rośliny nie zalać... ja podlewam na oko, ok. 1 cm wody na dzień i uzupełniam nazajutrz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Kamix, Pułapki w najblizszych dniach powinny niestety zacząć gnić... moofofoofqa,Ja podlewam z rana około 1,5 cm każdego dnia, jest dobrze, ale ostatnio nalałem 3x po 1,5 cm w ciągu dnia, i juz muchołówke prawie na smietnik wyrzuciłem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzid Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 hehe.. lejecie do 2cm wysokosci? ;p ale z was lole, przeciez kazdy w innej podstawce trzyma... ja leje ok 1/4 szklanki na 2-3 dni... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 ja tam cały czas utrzymuje wode na stałym poziomie, nawet jak musze pare razy dziennie podlewać i w miare ładnie mi rośnie a nawet zaczęła nowe rozetki puszczać. Nie wiem czy dobrze robie ale skutkuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Dzid sam jestes , tu nie chodzi o ilosc wody jaka jej dostarczymy tylko wlasnie o wysokosc od dna doniczki na jakiej bedzie. Ja swoja mucholowke przywzyczailem do tego ze ma wode caly czas w podstawce i nie mam zadnych problemow z nia, rosnie bardzo ladnie, nic nie gnije nie usycha i nie narzeka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzid Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 wytlumacz mi to dokladniej, jesli laska. z checia rozjasnie swoja ciemnote. ech ta moja ignorancja... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Prosze bardzo, chodzi o wysokosc wody, a nie o objetosc. Wiadomo ze gdy poziom wody jest wyzszy na zewnatrz to wyzszy bedzie i w srodku, wiec system kozeniowy bedzie bardziej zanurzony w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 eee... nie bardzo rozumiem... i do tego system kożeniowy ... i wysokość wody ? Dzwinie przedstawiłeś swój punkt widzenia Ja leję po 1 cm na dzień i rośliny ładnie rosną i są zdrowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzid Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 KamJ, a slyszales o efekcie kapilarnym? sprawia on ze woda sama idzie do gory i podloze nasiaka bez wzgledu na poziom wody, liczy sie tylko ilosc wody jaka moze wsiaknac http://pl.wikipedia.org/wiki/Zjawiska_kapilarne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 No właśnie Dzid ma jak najbardziej rację... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abdel_k9 Napisano 2 Sierpnia 2006 Share Napisano 2 Sierpnia 2006 Ja wczesniej robilem tak, ze dolewalem wody zaraz po tym jak woda wyschla. Skonczylo sie na brązowych plamach na lisciach. Teraz od kilku dni leje wode do podstawki gdy torf zaczyna byc juz tylko wilgotny a nie mokry (sprawdzam palcem, jezeli po nacisnieciu woda nie wyplywa to podlewam) i poki co nie ma nowych plam, ale jeszcze chyba za wczesnie by moc jednoznacznie stwierdzic ze to dobry sposob. Ogolnie z tego co wyczytałem na forum to prawie kazdy kto dluzej hoduje mucholowki podlewa je nieco inaczej. I u jednego staly poziom wody sie sprawdza, a u innych powoduje gnicie bulwy. Jednak ciekawi mnie skad tak rozne upodobania i roślin tego samego gatunku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 3 Sierpnia 2006 Share Napisano 3 Sierpnia 2006 Dzid wyobraz sobie ze slyszalem o takim czyms:] ale jasne jest ze jak nalejesz wody do jakiegos pojemnika wstawisz do niego doniczke tak ze lustro wody bedzie na wysokosci gory doniczki to wiecej wody bedzie w doniczce niz jakby lustro wody koczylo sie na 2 cm wysokosci doniczki, o tym moiwlem... Wiekszosc roslin ma pewien stopien tolerancji. Jedne potrafia sie dostosowac do warunkow jakie im zapewniamy (jezeli one nie odstaja skrajnie od naturalnych) inne niestety nie. Mucholowka jest raczej roslina ktora da sie troche "wychowac" ja ja podlewam tak od kiedy tylko zmienila miejsce zamieszkania z Nepenti na moj dom. Nie ma jak juz wspominalem zadnych problemow... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abdel_k9 Napisano 3 Sierpnia 2006 Share Napisano 3 Sierpnia 2006 Hmm tak sie zastanawialem i doszedlem do tego, że musimy liczyć sie z tym, że duzy wpływ na to może miec też podłoże. Jak wiadomo niektórzy hoduja muchołowki w samym torfie (tak ja dostalem od nepenti), inni w mieszance piasku i torfu 1:1, a jeszcze inni wykorzystuja perlit itp. I na przykład torf plus piasek ma mniejsza zdolnośc magazynowania wody, ale zapewnia wieksze napowietrzenie podłoża. Co za tym idzie trudniej ja przelać. Sam torf moze zapewniać przy zbyt czestym podlewaniu za mały dostep powietrza do korzeni. Perlit natomiast ma potrafi wchłonąć 4 razy tyle wody co sam waży, co znow bardzo zmienia charakterystyke podłoża. Może stad wynikaja tak duże rożnice? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzP.J Napisano 4 Sierpnia 2006 Share Napisano 4 Sierpnia 2006 roznice wynikaja takze z warunkow w jakich roslinki sa trzymane- kazdy ma inne co jest oczywiste i tak dionea ktora ma duuuzo slonca i wysoka temp moze przyjac wiecej wody bo transpiracja jest wieksza-szybsze parowanie i co za tym idzie przeplyw wody przerz tkanki przewodzace. amen. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi