Skocz do zawartości

[PODZIAŁ BULWY] - pytanie o rozsadzenie.

Mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie dzielenia muchołówki, wiem że były takie tematy ale myśle że jest to sprawa indywidualna, a więc mam pytanie do profesjonalistów i znawców. Na przełomie kwietni i maja kupiłem muchołówkę w Poznańskim Leroy Merlin. I nie miałem żadnych problemow z nią, ale czas leci, nowe pułapki rosną i rosną. I zastanawiam się czy czasem nie przesadzić. Od początku jest w ok. 9 cm-trowej doniczce, ale jak zauważyłem w tej doniczce już mam 4 odrosty z pelno wymiarowymi pułapkami, oraz dwie troche mniejsze, łącznie naliczyłem ok. 30 pełno wymiarowych pułapek. I teraz niewiem czy zostawić do wiosny, czy rozsadzać już teraz.

Ostatnio zauważyłem także ok. 2 mm robaczki, takie same jak w innych roślinach doniczkowych w domu. I boje się żeby nie zniszczyły całej rośliny.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedzi, tylko mam trudność ze znależeniem odpowiednego podłoża, a narazie nie chce ściągać z nepenti, mam jeszcze pytanie, nie wiem jaka jest szybkość rozrostu mucholowki, to więc czy sądzicie czy szybko urosłą z zdjęcia poniżej do zdjęcia powyżej, jeżeli te zdjęcia dzieli te zdjęcia 3 miesiące ?

Odnośnik do odpowiedzi

ja ale nie szło to najlepiej, moja dziewczyna nadal podlewa swoją muchołówkę i było wszystko ok dopóki nie wyjechała na 2 tygodnie a muchołówka w tym czasie opróżniła miskę wody i zaczeła podsychać podobnie jak reszta kwiatów:(

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podlewałem od początku tylko wodą z kronu ale odstaną i widać co mi urosło :wink: , ale przeżuciłem się na wodę destylowaną bo ostatnio coś liście mi czernieją ale to pewnie od starości, bo to są te dolne najstarsze.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.