MC Pigmejka Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 co ma zwykła żarówka do ataku pleśni :shock: Stworzysz pleśni lepsze warunki do rozwoju, kiedyś ile razy dawałem torf z nasionkami pod zwykłą żarówkę, to w bardzo szybkim czasie była na nim spora ilość pleśni, w przeciwieństwie do pozostałych doniczek, gdzie torf był ten sam, a poza tym - rachunki za prąd. Poza tym - żarówka ma dawać jak najwięcej światła a nie ciepła. Poza tym jak stosuję specjalistyczna żarówkę Sun Glo 100W - to jak szybko pojawi sie ewentualna pleśń tak jeszcze szybciej znika, przy zwykłej żarówce będzie kożuch pleśni :/. Stare dzieje. Ale im mniejszym kosztem chce się hodować rosiczki, tym trudniej cos z tego uzyskać. Zawsze można zastosować Topsin i po kłopocie. Tyle z moich obserwacji, moze jeszcze jakiś inny czynnik miał tu wpływ - nie wiem, ja tylko piszę z moich oberwacji, które nie zawsze muszą byc obiektywne. Nie ma to jak porządna specjalistyczna żarówka lub świetlówka - koszt proporcjonalny do korzyści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 Poza tym jak stosuję specjalistyczna żarówkę Sun Glo 100W - to jak szybko pojawi sie ewentualna pleśń tak jeszcze szybciej znika, przy zwykłej żarówce będzie kożuch pleśni :/. A dlaczego tak szybko znika, ja tez mam dayglo 40W ale jak pleśn wychodzi tą ja wyrywam z ziemi i wyrzucam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 Nie mogłem wyrwać pleśni bo wraz z pleśnią wyrwałbym albo już wschodzące siewki, albo bałem się że wraz z tym zabiegiem mógłbym usunąć większość nasion wysianych na torfie. Jak rozpoczynałem hodowlę, zrobiłem mały eksperyment(zresztą co jakiś czas czas robię jakiś eksperyment). Otóż miałem nienajlepszy torf - prawdopodobnie był już w opakowaniu zarażony pleśnią. Pierwsza doniczka wylądowała pod zwykłą żarówką(75W) - kożuch pleśni był już dosłownie po kilku dniach. Co zrobić - albo wyrzucić albo... wyrzuciłem - na balkon, na ostre, ciepłe światło słoneczne. I tutaj słońce okazało sie profesjonalnym zabójcą pleśni . Rosiczki wyrosły, to samo zrobiłem z drugą doniczką - ona była postawiona wczesniej na parapecie, i tam pleśń pojawiła sie po trzech tygodniach wraz z siewkami. Co prawda w tym drugim przypadku słońce trochę "podjarało" również siewki, które nie chciały później rosnąć, ale w końcu po bardzo długim czasie urosły . Nie wiem, może promienie UV mają taką niszczycielską moc? Może UV + ciepło? Może fakt że dodatkowo są na południowym parapecie, i nawet słabe słońce pomaga w tym procesie? Nie stosuję żadnych środków chemicznych. Może jeszcze jakis czynnik tutaj dochodzi? Nie wiem, ja po prostu przygrzeję "setką" Sun Glo i po kłopocie, później pozostaje juz tylko usuwanie starych, obumierających liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 Ja mam caly czas roslinki od nasionek piod zwykla energooszczedna zarowka i maja sie dobrze i rosna jak na drozdzach i nie mam zadnej pleni, a jakiego ty torfu urzywasz?bo plesn pojawia sie np na torfie zakupionym w kwiaciarni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 14 Lutego 2006 Share Napisano 14 Lutego 2006 Pod energooszczędną żarówka tez miałem przez krótki czas, i nie atakowała pleśń, ale jak dałem zwykłą 100W...to każdy torf atakowała pleśń. Może po prostu w powietrzu jest pewna ilość zarodników i znajdują wtedy dogodne warunki. Stosuję w chwili obecnej: Torf z Nepenti - głównie rosiczki pigmejskie i reszta. Polecam Torf prawdopodobnie z Obi - w tej chwili testuje Capensis, ale gwarantuję że torfy z hipermarketów zaatakuje fala pleśni...., w sumie tylko pierwszy atak jest bardzo groźny, później jest ok. W żadnym wypadku nie używać do pigmejek!!! Pierwsze testy wypadły fatalnie :/ . Testy z Capensis wyglądają obiecująco, ale za wcześnie żeby coś stwierdzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 Moim zdaniem to w zwalczaniu pleśni kluczowym elementem jest dobra wentylacja.... Jeżeli to zapewnimy, to nawet pod zwykłą żarówką się pleśń nie powinna pojawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 To było tak wiosna/lato, więc wtedy wentylację mam na całego....W zimie też na ile jest to możliwe, jednakże tej zimy nie robiłem juz badań z pleśnią. A muszę mieć dobrą wentylację w pokoju, ze względu na kompa, na którym ze względu na specjalizację spędzam bardzo dużo czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 A w ogóle skad bierze się pleśń ?? Mi pleśń porasta ziemie i zaczyna wchodzić na liscie tłustosza ?? co poradzić ?? nie chce stosować żadnych chemikaliów... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 A w ogóle skad bierze się pleśń ?? Mi pleśń porasta ziemie i zaczyna wchodzić na liscie tłustosza ?? co poradzić ?? nie chce stosować żadnych chemikaliów... Jak już wchodzi na liście, to bym chyba już użył chemii.... Topsin zwalcza pleśń bardzo dobrze, przy czym nie uszkodził mi sadzonek pulchella x nitluda... pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 Jak już wchodzi na liście, to bym chyba już użył chemii.... Topsin zwalcza pleśń bardzo dobrze, przy czym nie uszkodził mi sadzonek pulchella x nitluda... pozdrawiam Fajnie, czyli też mogę w razie czego bez obaw zastosować Topsin do moich pigmejek Trzymałes się bardziej przedziału 0,1 % czy 0,05%? Wiem, że bezpieczniej jest wziaść ten niższy próg, ale chciałbym wiedzieć jaki Ty zastosowałeś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Jak już wchodzi na liście, to bym chyba już użył chemii.... Topsin zwalcza pleśń bardzo dobrze, przy czym nie uszkodził mi sadzonek pulchella x nitluda... pozdrawiam Fajnie, czyli też mogę w razie czego bez obaw zastosować Topsin do moich pigmejek Trzymałes się bardziej przedziału 0,1 % czy 0,05%? Wiem, że bezpieczniej jest wziaść ten niższy próg, ale chciałbym wiedzieć jaki Ty zastosowałeś Ja zastosowałem 0,05 %... tylko wiesz najpierw zrób próbę, delikatnie spsikaj i jeżeli nic się nie stanie to powtarzaj... Jak sie wkurzyłem, że pleśń zostaje, to troche roztworu wlałem na podstawke (strasznie śmierdziało... po paru dniach wylałem, umyłem i nalałem świerzej wody) i spryskałem pare razy... Do tej pory pleśni ani śladu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 Dzięki, na pewno skorzystam . Teraz czekam na dostawę Topsinu , ogólnie nie mam pleśni ale moje ostatnie gemmae pigmejek, takie niedobitki, szkoda mi było wyrzucić, więc postanowiłem je spożytkować na "Kopiec Krecika". No i pojawiła się pleśń u podstawy kopca, niestety nie mogę zbytnio doświetlić żarówką, bo spaliłbym rosiczki na szczycie kopca......, a poza tym ze wszystkich stron nie jestem wstanie na raz doświetlić. W sumie ten pomysł traktuję bardziej doświadczalnie, ponieważ już zauważyłem kilka błędów, które popełniłem. A przy okazji przetestowałbym Topsin , jak coś się nie uda to trudno, jeszcze mam w zapasie armię pigmejek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pep3k Napisano 16 Lutego 2006 Share Napisano 16 Lutego 2006 No to mam nadzieję, że będzie dobrze P.S. Nie daj im za dużo tej chemii :D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 17 Lutego 2006 Share Napisano 17 Lutego 2006 A u mnie póki co zwykle zarowki energooszczedne i zwykla swietlowka (miejsce wynajmowane na akwariach)- czekam na obudowe i oswietlenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 17 Lutego 2006 Share Napisano 17 Lutego 2006 Ja zrobiłem roztwór wody z czosnkiem i próbuje teraz na słabszych roślinkach, jak wypali to przeniose na wszystkie, troche w pokoju czosnkiem śmierdzi... przynjamniej wampity odstrasza, a jak ktos w dodatku lubi czosnek to nie ma problemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi