Marta Napisano 8 Sierpnia 2006 Share Napisano 8 Sierpnia 2006 Czy jak nie przeprowadzę stratyfikacji na nasionkach muchołówki, to na pewno nic nie wyrośnie? Czy też wyrośnie, ale w mniejszym procencie? //poprawa tytułu tematu (MC) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 8 Sierpnia 2006 Share Napisano 8 Sierpnia 2006 Stratyfikacja jest konieczna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 8 Sierpnia 2006 Share Napisano 8 Sierpnia 2006 Maleństwo zapytała: Czy jak nie przeprowadzę stratyfikacji na nasionkach muchołówki, to na pewno nic nie wyrośnie? Czy też wyrośnie, ale w mniejszym procencie? a moofofoofqa odpowiedziała: Stratyfikacja jest konieczna. Ja tutaj nie widze sensu. Ona pytala o co innego. Na tescie kompetencji będziesz miala 0 pkt. za czytanie ze zrozumieniem. Ćwicz! ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Czy jak nie przeprowadzę stratyfikacji na nasionkach muchołówki, to na pewno nic nie wyrośnie? Czy też wyrośnie, ale w mniejszym procencie? Być może wyrośnie ale w znacznie mniejszym procencie niż po stratyfikacji. Rośliny mogą być słabe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
junior Napisano 9 Sierpnia 2006 Share Napisano 9 Sierpnia 2006 moofofoofqa, nie jest konieczna, ja wyczytałem w paru miejscach, że dopiero po 3-4 miesiącach od zebrania nasiona muchołówki muszą być stratyfikowane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 10 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2006 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :smile: Nasionka na wszelki wypadek siedzą sobie w lodówce i mam nadzieję, że za kilka-kilkanaście tygodni będę się mogła cieszyć malutkimi muchołowkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 10 Sierpnia 2006 Share Napisano 10 Sierpnia 2006 Ja swoich nasion regular form nie stratyfikowałem a mam je już ro niedawno wysiałem 5 nasion i mam 4 kiełki więc uważam że stratyfikacja jest zbędna :razz: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba001 Napisano 10 Sierpnia 2006 Share Napisano 10 Sierpnia 2006 po jakim czasie ci skiełkowały ?:> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 10 Sierpnia 2006 Share Napisano 10 Sierpnia 2006 15 dni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amas Napisano 14 Września 2006 Share Napisano 14 Września 2006 a ja jeszcze zapytam tutaj i nie będę nowego tematu otwierać. Czy nasionka w lodówce muszę czymś przykryć? jakąś folią czy czymś? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CP fan Napisano 14 Września 2006 Share Napisano 14 Września 2006 Sratyfikacja nasion muchołówki nie jest w ogóle potrzebna!!! Jeżeli nasiona są świeże to nie ma żadnego powodu, by je stratyfikować. Tylko można tym zaszkodzić. Jedynie jeżeli nasiona są stare, stratyfikacja może zwiększyć odsetek nasioin, które wykiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 14 Września 2006 Share Napisano 14 Września 2006 Ja tutaj nie widze sensu. Ona pytala o co innego. Na tescie kompetencji będziesz miala 0 pkt. za czytanie ze zrozumieniem. Ćwicz! hehe.. sam poćiwcz przeczytaj temat a z kompetencji miałem 46 pkt z humana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 8 Lipca 2008 Share Napisano 8 Lipca 2008 Czy jak nie przeprowadzę stratyfikacji na nasionkach muchołówki, to na pewno nic nie wyrośnie? Czy też wyrośnie, ale w mniejszym procencie? //poprawa tytułu tematu (MC) ahoj, czastwe czensto germinujo bez stratyfikacyji (pisane, ze kilka lat), ale stratyfikacja 1) zpomala metabolism nasion 2) moze odblokowacz fytohormons kture blokujo germinacje, 3) eliminuje grzyby na nasionach ... stratyf moze bycz tez w doniczce na torfe i w chloduwce to cale ... ahoj, david, czechy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi