Skocz do zawartości

[ZA DUŻA WILGOTNOŚĆ] - plamy na lisciach.

neo_constantine

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wydaje mi sie aby owe plamki były spowodowane nadmierną wilgotnością powietrza. Ja u siebie zauważyłem coś podobnego po tym jak wystawiłem muchołówki z domu na balkon pod bezpośrednie lipcowe słońce. Pojawiły sie właśnie takie plami, był to chyba efekt aklimatyzacji do nowych warunków.

Odnośnik do odpowiedzi

moze nie mam duzego doswidczenia z mucholowkami ale ostatnio jak kupowalem w ogrodniczym preparat na welaniaka ktory atakuje moje kaktusy kobieta przedemna przyniosla liscie z wlasnie takimi brazowymi plamami. nie wiem jaka to byla roslina ale to malo wazne. sprzedawca powiedzial jej wlasnie ze to jest grzyb jakis. wiec podpinam sie do tego co powiedzial Mariusz Lesiuk.

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej muchołówce też są takie plamy. Najpierw liśc robił sie w plamki, potem na pułapce robiły sie kreski brązowe (takie jak na starym jabłku), pułapka robiła sie czarna i tyle. Czytałam, że to od braku słońca bo moja stała daleko od okna, ale teraz już lepiej, chociaż Neo trzymał swoją w terra.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Chce napisać że roślinke mam dzisiaj i stoi ona w takim plastikowym tależyku i służy to jako podstawka dla Tłustosza, Rosiczki i Muchołówki. Problem tyczy sie muchołówki pojawiły sie na niej tak jakby 'warstwy' brązowe które można zdrapać paznokciem... i na jednej łodydze sie takie coś pojawiło... co sie dzieje... :(

Odnośnik do odpowiedzi

neo_constantine - myśle, że powodem powstania takiej plamistości może być zastane powierze w terrarium. Niewielki ruch powietrza powinien być zapewniony cały czas. Dobrze by było wykonać oprysk preparatem Amistar 250(testowałem osobiście), Dithane M 45, Bravo 500 SC (nie testowałem).

Co do postu 1929_piec być może to wynik osadzania się soli mineralnych z powodu stosowania nieodpowiedniej wody, grzyb?

Odnośnik do odpowiedzi

1929_piec - niestety jeśli w kranie płynie woda o dużej twardości wówczas dwukrotne przegotowanie wody nie wiele pomoże. Technikę zmiękczania wody przez gotowanie opisano TUTAJ - zakładka "Najprostsza metoda zmiękczania - gotowanie ".
Odnośnik do odpowiedzi

A jak usunąć grzyba ?? :( bo odkąd gotuje wode tym sposobem to na nowych liściach tego nie ma !! :rolleyes:

Edit: Źle ujęte odkąd wode wymieniłem na dłużej gotowaną przez nieuwage :P to na liściach gdzie było to zdrapane tego już nie ma :) Tylko na tym gdzie nie zdrapana to jest to jeszcze ten grzyb jest. I dlatego pytanie jak bezpiecznie usunąć go...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.