Matek# Napisano 14 Sierpnia 2006 Share Napisano 14 Sierpnia 2006 Rozmnażanie tłustoszy z liści jest najbardziej efektywnym i najłatwiejszym sposobem ich rozmnażania. Najlepiej nadają się do tego liście z rozetki zimowej, ponieważ łatwo odrywają się od łodygi i są bardziej skuteczne ale z liści owadożernych też się da rozmnożyć.Skuteczność sadzonek liściowych wynosi od ok. 75% do 300%(z jednego liścia wyrosło kilka roślin). Oto mój sposób krok po kroku: Kupujemy ciasteczka w pudełku plastikowym Po zjedzeniu ciasteczek wsypujemy do pudełka czysty torf lub mieszankę dla tłustoszy(ja daje na dół perlit, a na wierzch torf, żeby nadmiar wody spływał na dół, a nie pozostawał na powierzchni) Podlewamy pudełko kilka razy aż podłoże stanie się wilgotne ale UWAGA!!! NIE MOKRE!(ja używam mchu jako wskaźnika wilgotności) Wybieramy sobie cały, zdrowy, wykształcony liść Następnie chwytamy go delikatnie ale zdecydowanie i odrywamy od łodygi (Najlepiej oderwać liść tak by miał korzenie). Oderwany liść wkładamy delikatnie białą częścią do podłoża Zamykamy wieczko i idziemy poczytać sobie forum Po tygodniu sprawdzamy, czy coś wyrosło: Jeżeli nic nie wyrosło w tym czasie - nie martw się, poczekaj na nową roślinkę aż do momentu, kiedy liść zacznie się rozkładać. Jeśli do tego momentu nic ci nie wyrosło to oznacza, że masz pecha i powinieneś spróbować jeszcze raz. Edit: Paweł Król Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi