Skocz do zawartości

Rozmnażanie Tłustoszy Z Liścia

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmnażanie tłustoszy z liści jest najbardziej efektywnym i najłatwiejszym sposobem ich rozmnażania. Najlepiej nadają się do tego liście z rozetki zimowej, ponieważ łatwo odrywają się od łodygi i są bardziej skuteczne ale z liści owadożernych też się da rozmnożyć.Skuteczność sadzonek liściowych wynosi od ok. 75% do 300%(z jednego liścia wyrosło kilka roślin).

Oto mój sposób krok po kroku:

• Kupujemy ciasteczka w pudełku plastikowym

hpim1555kr9.jpg

• Po zjedzeniu ciasteczek wsypujemy do pudełka czysty torf lub mieszankę dla tłustoszy(ja daje na dół perlit, a na wierzch torf, żeby nadmiar wody spływał na dół, a nie pozostawał na powierzchni)
  • Podlewamy pudełko kilka razy aż podłoże stanie się wilgotne ale UWAGA!!! NIE MOKRE!(ja używam mchu jako wskaźnika wilgotności)

hpim1557iq6.jpg

• Wybieramy sobie cały, zdrowy, wykształcony liść
  • Następnie chwytamy go delikatnie ale zdecydowanie i odrywamy od łodygi (Najlepiej oderwać liść tak by miał korzenie).

SV104439.jpg

• Oderwany liść wkładamy delikatnie białą częścią do podłoża

hpim1559zr6.jpg

• Zamykamy wieczko i idziemy poczytać sobie forum
  • Po tygodniu sprawdzamy, czy coś wyrosło:

hpim1560vc7.jpg

Jeżeli nic nie wyrosło w tym czasie - nie martw się, poczekaj na nową roślinkę aż do momentu, kiedy liść zacznie się rozkładać. Jeśli do tego momentu nic ci nie wyrosło to oznacza, że masz pecha i powinieneś spróbować jeszcze raz.

Edit: Paweł Król

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.