Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości świetlówka?

zdybski

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Posiadam muchołówki „Red-Green”. Stoją około 25cm pod świetlówkami 2x18 W, Philips Aqarelle i Osram Fluora. Ale jakoś nie bardzo pułapki chcą się wybarwiać na ładny czerwony kolor.

Czy aby się wybarwiły mogę obniżyć świetlówki :?:

Jeśli tak to na jaką wysokość :?:

Lub jak sprawić aby pułapki się ładnie wybarwiły :?:

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... 3-4 tygodnie. Nie pamiętam dokładnie, może troszkę dłużej.

Aha, doświetlam około 10 godzin.

Może mam jakieś popsute te muchołówki. :?: :wink: :lol:

Odnośnik do odpowiedzi

Gość krystek

a ja doświetlam kilka roślinek świetlówką 9watową i moja red-green się bardzo ładnie wybarwia ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Jeśli twoje muchołówki mają mało świtała słonecznego to bym polecał doświetlać je przez 12-13 godzin dziennie. Latem długość dnia dochodzi do 15 godz. oczywiście przez około 12 jest tylko intensywne światło dlatego przynajmniej przez tyle czasu należy stosować doświetlanie. Polecałbym cierpliwość rośliny to nie automat który w kilka dni nagle zacznie się wybarwiać intensywnie, na to potrzeba ładnych kilku tygodni. Zwróciłbym raczej uwagę na młode liście, które wytwarza roślina, one powinny przy odpowiednim oświetleniu prawidłowo się wybarwiać.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Człowieku przejrzyj forum!!!

Nawet w tym temacie są podane takie informacje!!!

A moc żarówki nie jest chyba aż tak znacząca żeby 5 cm w te lub we wte coś zmieniało

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.