Skocz do zawartości

Moje New Terrarium

PunkPrince

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zrobiłem sobie terrarium :D nie trwało to długo :D Mam w nim jedynie dwie roślinki jak narazie ale jak bedzie kasa to dokupie jeszcze, muszę jeszcze kupić (lub zrobić) drewnianą pokrywe ze świetlówkami i zamontować wiatraczek, najbardziaj cieszy mnie to iż całkowicie jest to zrobione bez osuszania portfela :D akwa dostałem ziemie przywiozłem itd :D

oceniajcie, podziwiajcie :D:D:D

979a8ce5a71443c8m.jpg

69b88aaec4f384e1m.jpg

656254bf40be0ca5m.jpg

954c5d554f176ed7m.jpg

2d2ef72dc6613a9am.jpg

6050dd28142aa21am.jpg

edb5eeaba54aa06fm.jpg

Mam pytanie odnośnie zimowania, czy mógłbym na zime przenieść to terra na balkon i kryś je słomą ??? Czy będą miały dobrze ?

Odnośnik do odpowiedzi

ale widze ze masz tam ziemie i w ziemi zakopane doniczki, czyli tamta ziemia to nie jest torf :) pokrywe zrob z drewna - taka robota to przyjemnosc, docinasz i sklejasz :) na oswietleniu sie nie znam wiec sie nie wypowiem na ten temat. Wyglad tez mi sie podoba :)

Odnośnik do odpowiedzi

nie niemają, stoją sobie w doniczkach z torfem jedyny kontakt to przez liście które leżą na ziemi, mam jednak mały problem z podlewaniem, na dnie mam kamyczki, leje wode po ściankach i niebardzo wiem czy muchołówki mają dostęp do wody, jest jakiś inny ciekawszy i efektowniejszy sposób ? Myślałem zeby doniczki wstanić do miseczek puźniej do ziemi, przysypać ziemią i lać bezpośrednio do podstawek

Odnośnik do odpowiedzi

Wbij jakas rurke tak zeby dotykala kamyczkow i przez nia lej wode i wtedy nei powinno byc chyba problemow, a jak nie wiesz czy mucholowki maj dostep do wody to odkop troche i przesun kamyki. Wloz doniczke z mucholowka tak zeby dotykala spodu akwarium i obok nasyp troche kamykow. Wtedy bedziesz mial pewnosc ze maja dostep do wody.

Odnośnik do odpowiedzi

no wreszcie sie dorobiłem pokrywy :D siódme poly przelane teraz został mi montarz wiatraka ( mam już zalatwione tylko czekam na niego) i oświetlenie, jakie mi polecacie konkretnie to chodzi mi o świetlówke, jaka moc (Watt) jaka marka, jaki rodzaj bdzie dobry dla muchołówek, ewentualnie moze dożuce sarracenie purpuere do tego terra ???? :D

fotecky pokrywy :

d3b6f1878f16187c.jpg

057f397b66a1fa81.jpg

oooo :D przyszedł ojciec z roboty i przyniósł mi kilka gadżetów do moich dzieci :D

Wytrzasną wiatraczek :

5d7c2297ab35be7b.jpg

jak narazie jest przymocowany lepcem do szybki ( :lol: ) niemam pojęcia jak wyciąć otwór w szybie :P:( ale działa spoko, tylko wydaje mi sie że jeden to mało... akwa mam 80cm długość i 30 szerokośc chyba ze drugi zrobie B) mam też świetlówke (prowizorke) 11 W z tzw "białym" światłem, musze kupić jakaś w nepenti chyba tylko narazie to trzasnąć musze tą oprawke do świetlówki :D

w końcu moje terra budzi sie do życia tylko musze zakupić roślinki, a cieszy mnie to ze to będą jedyne koszty tego terra :D

Odnośnik do odpowiedzi

no elegancko, nie ma to jak porzadnie zrobiona samorobka i z tym sie kazdy zgodzi :) z tym wycieciem otworu w szybie moze byc problem, ja chcialem wyciacc maly kwadracik na wentylator w rogu szyby, i przy probie lamania pekla mi polowa szyby...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.