Skocz do zawartości

[PĘD KWIATOWY] - rozmnażanie.

pawel-kr

Rekomendowane odpowiedzi

Muchołówkę mam od pół roku i właśnie zaczęła kwitnąć. Gdzieniegdzie czytałem że z tego po ucięciu można wychodować roślinki. Czy to prawda? A jeśli nie to co mogę zrobić z tym pędem?

Odnośnik do odpowiedzi

JA z kolei słyszalem, ze mozna ped po prostu jak zwykla galazke wloczyc do wody i moze cos z tego bedzie.

P.S. z reguly rozmnazanie muchołówki przez ped kwiatowy nie przynosi efektow, ale czasem sie udaje...

powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi

a mi się udało rozmnożyć muchołówkę z pędu kwiatowego- pociołem go na 2-3 cm odcinki i trzymałem cały czas na wilgotnej chusteczce, w szczelnie zamkniętym, plastikowym pojemniku dopóki nie puściła malutkich listków; metoda bardzo żmudna i zanim się osiągnie duże muchowówki to miną nawet lata :?

Odnośnik do odpowiedzi

a mi się udało rozmnożyć muchołówkę z pędu kwiatowego- pociołem go na 2-3 cm odcinki i trzymałem cały czas na wilgotnej chusteczce, w szczelnie zamkniętym, plastikowym pojemniku dopóki nie puściła malutkich listków; metoda bardzo żmudna i zanim się osiągnie duże muchowówki to miną nawet lata  :?

a ile trzymales je w tym pojemniczku? w jakiej temepraturze i jak dlugo je oswietlales? mozna prosic o szczegoly?

Odnośnik do odpowiedzi

a ile trzymales je w tym pojemniczku? w jakiej temepraturze i jak dlugo je oswietlales? mozna prosic o szczegoly?

nie pamiętam ile to czasu trwało, bo było to chyba 4 lata tamu; na pewno nie oświetlałem i za bardzo się tym nie przejomwałem- po prosty wyrosło; opis jest też w numerze 9/2001 Kwietnika

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.