Skocz do zawartości

[NAJWIĘKSZA ZDOBYCZ] - jakie są Wasze rekordy?

molduś

Rekomendowane odpowiedzi

Moja właśnie wcina .... to moja pierwsza roślinka i miała narazie 2 posiłki :) z czego 1 (owocówka) uciekł, a drugi (dość duża mucha ok. 1 cm) właśnie złapała z moją pomocą :D

1 posiłek....

dsc00841to9.th.jpg

2 posiłek .... (największy)

dsc00861am9.th.jpg

..... Zdjęcia chyba też nie wyszły najgorzej :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uważam że sie nie opłaca dawać dużych much muchołówkom, bo najczęściej powoduje to uschnięcie pułapki. Moja muchołówka złapała ze 3 mniejsze muchy, przy czym bez problemu je strawiła, i w tej chwili z jednego miejsca puszcza 5 pułapek na raz! jak dorwę aparat to zrobię zdjęcie :) Lepiej żeby strawiła 3 mniejsze muchy i dostała kopa, niż dostała 1 dużą muchę i straciła pułapkę.

Odnośnik do odpowiedzi

A kto powiedział że muchy musi dostawać tylko do 1 pułapki? :) i jakbyś na to nie popatrzył, to kiedy taka zwykła mucha dostarczy mniej "kalorii" niż 1 czy 2 owocówki ( ten temat był pare razy poruszany, warto poszperać na forum ). Z tego co pamiętam, to taka mucha to w zasadzie sam chitynowy pancerz który nie jest trawiony.

No i zauważ że jak dasz 1 dużą muchę to jest bardzo duże ryzyko ze to będzie ostatni posiłek tej pułapki... i zwykle nawet na fotosyntezę się nadawać nie będzie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

U nas przez wiosne i lato rosliny stoja na zewnatrz i najczesciej ich lupem padaja osy, pajaki i muchy rzecz jasna. Raz pomoglem w ucieczce jednej zabce, ktora miala pecha i wskoczyla do gianta. Motyle tez uwalniam, bo i nie sa jakims konkretnym pozywieniem i ich szkoda.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.