Skocz do zawartości

Najczęstsze Problemy U Muchołówek.

moof

Rekomendowane odpowiedzi

Na forum wiele pytań jest zupełnie niepotrzebnych, gdyż były one poruszane wiele razy, a nowym użytkownikom nie chce się używać opcji "Szukaj". Postanowiłem więc założyć temat, w którym opisane zostałyby najczęstsze problemy występujące u Muchołówki amerykańskiej.

Moja muchołówka ma brązowe plamy na liściach. Dlaczego?

Brązowe plamy na liściach muchołówek to częsty problem. Istnieje kilka powodów ich powstawania. Aby odpowiedzieć na pytanie, co było powodem ich powstania należy przeanalizować warunki, w jakich hodujemy roślinę. Zwróćcie uwagę zwłaszcza na:

-Oświetlenie

Zbyt ostre światło może spowodować oparzenia na liściach i pułapkach. Nie jest to poważny problem, roślina "przyzwyczai" się po pewnym czasie do nowych warunków. Nowe liście nie będą już ulegały poparzeniom.

- Przelanie.

To już niestety poważniejszy problem. Brązowe plamy na liściach mogą być efektem przelania rośliny, innymi słowy nadmiernej ilości wody. Doprowadza to do gnicia kłączy, liści oraz pułapek. By temu zapobiec, należy odpowiednio roślinę podlewać. W przypadku przelania muchołówki, należy uciąć zgniłe liście , obmyć delikatnie kłącza w wodzie destylowanej i przesadzić. Powinno się dodać do torfu odrobiny gruboziarnistego piasku i keramzytu, co zwiększy dopływ powietrza do korzeni. Muchołówki nie lubią mokrego, zbitego podłoża.

Jak je podlewać?

Wodę lejemy do podstawki, w której stoi doniczka. Przed następnym podlewaniem pozwalamy wodzie całkowicie wyschnąć. Należy jednak pilnować by podłoże było stale wilgotne. Nie można trzymać w podstawce wody bez przerwy.

Mojej muchołówce usychają pułapki i liście. Dlaczego?

Pułapki usychają zwykle, gdy strawią owada. Są one bowiem zazwyczaj "jednorazowe". Gdy ofiara zostanie strawiona, pułapka otwiera się, a po pewnym czasie obumiera. Należy ją wtedy odciąć ostrym narzędziem. Niekiedy zdarza się, iż cześć schwytanego owada (np. odnóża) wystaje z pułapki - doprowadza to zwykle do infekcji, co powoduje gnicie pułapki. Wtedy również ją odcinamy.

Innym powodem usychania/gnicia pułapek i liści może być wyżej wspomniane przelanie oraz podlewanie nieodpowiednią wodą. Zalecam podlewanie roślin owadożernych wodą destylowaną/demineralizowaną) To najprostszy i pewny sposób. Nie należy przejmować się usychaniem liści późną jesienią, jest to znak że roślina przygotowywuje się do okresu spoczynku.

Moja muchołówka wytwarza dziwne, zniekształcone pułapki lub liście bez pułapek. Co robić ?

Wytwarzanie dziwnych, zniekształconych (często miniaturowych) pułapek może być spowodowane wieloma czynnikami. Może to być reakcja rośliny na nowe warunki, takie jak np. nowe miejsce, zmiana sposobu oświetlenia, itp. Zauważyłem iż rośliny mają tendencje do wytwarzania takich pułapek na wiosnę, po wyjściu z okresu spoczynku. Jest to zupełnie normalne, muchołówki wytwarzają takie liście kilka razy w roku.

Moja muchołówka wypuściła pęd(y) kwiatowy(e). Mam go zostawić czy uciąć ?

Na forum znajduje się obszerny wątek na ten temat. Pęd kwiatowy spowalnia wzrost rośliny i nieco ją osłabia. Kwitnące rośliny wymagają nieco więcej uwagi i dobrych warunków. Jeżeli roślina jest w kiepskiej kondycji, należy uciąć pęd jak najwcześniej. Muchołówki wypuszczają je kilka razy w roku, i jeżeli już pozwalamy im kwitnąć to najlepiej jest zrobić to wiosną. Jeżeli macie jedną roślinę - niewarto zostawiać pęd kwiatowy, gdyż albo wogóle nie otrzymacie nasion, lub - jeżeli Wam się uda - będą miały one niski % kiełkowalności.

Pułapki mojej muchołówki bardzo wolno się zamykają. Dlaczego?

Powodów może być wiele, i trudno udzielić tu jednoznacznej odpowiedzi. Szybkość zamykania się pułapek zależy od ogólnej kondycji rośliny i od warunków, w jakich jest trzymana. Niedobór światła i niska temperatura spowalniają reakcje rośliny. Właśnie przez spadek temperatury roślina reaguje tak wolno w czasie zimowania. Starsze pułapki wykazują tendencje do wolniejszej reakcji niż u młodych, świeżo rozwiniętych pułapek. Jeżeli roślina będzie miała za sucho, pułapki również będą reagować wolniej.

Dowiedziałem się, że trzymałem roślinę w złych warunkach. Co teraz zrobić?

Nie ma jakiejś specjalnej terapii leczniczej dla muchołówek. Po prostu należy jej zapewnić jak najlepsze warunki, i - czekać. Po pewnym czasie roślina powróci do siebie.

Jak pozbyć się martwych owadów z otwartych pułapek?

Najlepiej jest zrobić to przy pomocy spryskiwacza. Jest wtedy bardzo mała szansa, że pułapka zamknie się ponownie.

Edytowane przez moofofoofqa
Odnośnik do odpowiedzi

Moja muchołówka ma słabo wybarwione pułapki

-Przyczyną słabego wybarwienia lub całkowitego braku koloru łapek jest zbyt długa lista "dań" muchołówki, aby roślina puszczała piękne, wielkie i kolorowe pułapki należy zastosować jej dietę, wtedy zmobilizuje ją do produkowania większej ilości pułapek które również okażą się lepsze jakościowo. Jeśli muchołówka łapie dużo owadów ( z naszą pomocą czy bez niej ) zniechęca ją to do produkcji lepszej jakości łapek.

Drugim sposobem na ładne kolorowe pułapki są silne promienie słoneczne (lecz w mniejszym stopniu wpływa to na kolor - słonce jedynie dopomaga w procesie wybarwiania).

Liście mojej muchołówki gniją, a nowe się nie tworzą

-Jeśli dzieje się to późną jesienią lub bardzo wczesną zimą jest to sygnalizacja ze strony rośliny iż domaga się odpoczynku, jest to normalny efekt uboczny pory zimowania rośliny, zamiera ona na czas spoczynku który trwa z reguły 2-3 miesięcy. Po okresie uśpienia muchołówka wraz z pierwszymi przebłyskami słońca budzi się do życia i zaczyna produkować piękne ładne liście zakończone pułapkami.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.