molduś Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 BARDZO PROSZĘ WAS O POMOC. oto mój problem: Obecnie moja muchołówka kwitnie, pierwsze kriatki już przysychają a codziennie ją zapylam. Jeśli mi się uda to nasionka będą gdzieś w końcu września, początku października. Jeśli posadzę je od razu to wykiełkują może dopiero w listopadzie. Czy powinnam je zimować w piwnicy czy dać im rosnąć przez całą zimę i nie hibernować??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 hmm... trudna sprawa. Nie wiem.. ja bym chyba zebrał nasiona, przetrzymał je przez jakis czas nie zasadzając, i w zimie zacząłbym stratyfikację... potem wystawić wiosną i czekać aż wykiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Wydaje mi się, że masz dwa wyjścia: 1. nasiona wysiać i stworzyć im sztuczne lato, niech kiełkują 2. potrzymać przez zimę w lodówce i gdzieś tak w marcu wysiać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Jeśli wykiełkują w listopadzie, to podejrzewam, że będzie mozna sobie darować okres spoczynku. Od stycznia i tak dni są coraz dłuższe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Ja bym optował za wysianiem na wiosnę... teraz owszem, można im stworzyć "sztuczne" lato ale to się wiąże z odpowiednim oświetleniem i temperaturą... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molduś Napisano 18 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2006 w takim razie poczekam, tylko kiedy rozpocząć stratyfikację? gdzieś kiedyś czytałam że naturalna pora wysiewu jest grudzień, czy to prawda? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigreg Napisano 18 Sierpnia 2006 Share Napisano 18 Sierpnia 2006 Witam, Akurat wczoraj Moldus mialem podobny problem jak Ty, dostalem troche nasion ciekawych okazow i mialem do wyboru - czekac do wiosny albo wysiac teraz. Nie chcialem zmarnowac cennych nasion bo mialem ich naprawde niewiele, wiec poswiecilem pare godzin na poszukiwanie informacji na zagranicznych forach. Efektem poszukiwan sa nasiona wysiane juz wczoraj, a oto dlaczego : Nasiona Muchlowki uchodza w opinii hodowcow za bardzo nietrwale, 4 tygodniowe nasiona wykazuja o polowe mniejsza "kielkowalnosc" niz nasiona swieze, wiec czas ma tutaj decydujace znaczenie. Jest duze prawdopodobienstwo ze nasiona przetrzymane do wiosny po prostu wogole nie wykielkuja. Stratyfikacja moze byc przeprowadzona, ale nie musi, jesli nasiona nie sa stare to nie trzeba ich stratyfikowac, natomiast przy nasionach majacych juz pare miesiecy stratyfikacja podobno pomaga zwiekszyc "sprawnosc" nasion i uzyskac wiecej wykielkowanych roslin. Cykl rozwoju mlodej mucholowki pozyskanej z nasiona przewiduje pierwsze zimowanie juz w 4 miesiacu od kielkowania, objawia sie zmniejszeniem tempa wzrostu rosliny i mniejsza czuloscia jej pulapek. Po kolejnych 6 miesiacach pojawia sie drugi taki okres. Jednakze doswiadczenie ludzi ktorzy te hoduja rosliny od lat wskazuje ze calkowity brak zimowania przez pierwsze dwa lata rosliny nie czyni jej krzywdy, mimo to zaleca sie przeprowadzic pierwsze zimowanie nie pozniej niz po pierwszym roku zycia rosliny. Co ciekawe mloda roslina daje sie oszukac, jezeli zalezy nam przeprowadzic zimowanie w 4 miesiacu zycia a nie ma ku temu warunkow to ... wystarczy wymienic podloze. Nie wiadomo dlaczego, ale mloda roslina na wymiane podloze w odpowiednim okresie reguje jak na prawidlowo przeprowadzone zimowanie. Niestety taki numer udaje sie tylko raz. Jezeli wysiejesz nasiona to powinny wykielkowac za jakies 2-4 tygodni. Przyjmijmy ze wykielkuja w niecaly miesiac, wiec rosliny pojawia sie w polowie wrzesnia. Czwarty miesiac zycia rosliny przypadnie na polowe stycznia, czyli srodek zimy, jezeli zdecydujesz sie na zimowanie to dwa miesiace zimowania skoncza sie akurat na wiosne. Decyzje czy wysiewac czy czekac musisz podjac sama Grzesiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
molduś Napisano 19 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam, Akurat wczoraj Moldus mialem podobny problem jak Ty, dostalem troche nasion ciekawych okazow i mialem do wyboru - czekac do wiosny albo wysiac teraz. Nie chcialem zmarnowac cennych nasion bo mialem ich naprawde niewiele, wiec poswiecilem pare godzin na poszukiwanie informacji na zagranicznych forach. Efektem poszukiwan sa nasiona wysiane juz wczoraj, a oto dlaczego : Nasiona Muchlowki uchodza w opinii hodowcow za bardzo nietrwale, 4 tygodniowe nasiona wykazuja o polowe mniejsza "kielkowalnosc" niz nasiona swieze, wiec czas ma tutaj decydujace znaczenie. Jest duze prawdopodobienstwo ze nasiona przetrzymane do wiosny po prostu wogole nie wykielkuja. Stratyfikacja moze byc przeprowadzona, ale nie musi, jesli nasiona nie sa stare to nie trzeba ich stratyfikowac, natomiast przy nasionach majacych juz pare miesiecy stratyfikacja podobno pomaga zwiekszyc "sprawnosc" nasion i uzyskac wiecej wykielkowanych roslin. Cykl rozwoju mlodej mucholowki pozyskanej z nasiona przewiduje pierwsze zimowanie juz w 4 miesiacu od kielkowania, objawia sie zmniejszeniem tempa wzrostu rosliny i mniejsza czuloscia jej pulapek. Po kolejnych 6 miesiacach pojawia sie drugi taki okres. Jednakze doswiadczenie ludzi ktorzy te hoduja rosliny od lat wskazuje ze calkowity brak zimowania przez pierwsze dwa lata rosliny nie czyni jej krzywdy, mimo to zaleca sie przeprowadzic pierwsze zimowanie nie pozniej niz po pierwszym roku zycia rosliny. Co ciekawe mloda roslina daje sie oszukac, jezeli zalezy nam przeprowadzic zimowanie w 4 miesiacu zycia a nie ma ku temu warunkow to ... wystarczy wymienic podloze. Nie wiadomo dlaczego, ale mloda roslina na wymiane podloze w odpowiednim okresie reguje jak na prawidlowo przeprowadzone zimowanie. Niestety taki numer udaje sie tylko raz. Jezeli wysiejesz nasiona to powinny wykielkowac za jakies 2-4 tygodni. Przyjmijmy ze wykielkuja w niecaly miesiac, wiec rosliny pojawia sie w polowie wrzesnia. Czwarty miesiac zycia rosliny przypadnie na polowe stycznia, czyli srodek zimy, jezeli zdecydujesz sie na zimowanie to dwa miesiace zimowania skoncza sie akurat na wiosne. Decyzje czy wysiewac czy czekac musisz podjac sama W takim razie zrobię tak jak radzisz: przezimuję je w połowie stycznia. Wielkie dzięki ) Grzesiek Bardzo Ci dziękuję za tak szczegółowe dane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RasowY Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 Ja wlasnie mam taki sam problem bo nasionka muchołówki posadziłem 9.08.06 wiec zacznie kiełkować zapewne tak w polowie września wiec juz do polowy wrzesnia jak wykiełkuje to nie bede jej strstyfikował posiedzi nazewnatrz ze dwa miesiace i dalej beda ja stratyfikował=D.Jakieś zastrzezenia?!?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sigreg Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 Witam, Zastrzezenie tylko jedno - stratyfikujemy tylko nasiona, nie rosliny B) Pewnie chodzi Ci o zimowanie mucholowki. Boje sie ze chlodna jesien moze mlodej mucholowce nie wyjsc na zdrowie, w naturze mucholowki klielkuja w dosyc cieplym klimacie wiec oczekuja raczej wyzszych temperatur na poczatku swojego rozwoju. Potrzymaj ja troche w cieple przed zimowaniem - moze byc na zewnatrz jesli wiosna nie bedzie jakos dziwnie chlodna co w naszym klimacie i ostatnich "sensacjach" jest calkiem prawdopodobne. Grzesiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RasowY Napisano 19 Sierpnia 2006 Share Napisano 19 Sierpnia 2006 OK DZieki za info Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi