Skocz do zawartości

[MSZYCE]- jak je zwalczyć.

Koleta

Rekomendowane odpowiedzi

Na nierozwiniętych liściach mojej rosiczki aliciae zauważyłam mszyce. Co mam zrobić?

Czytałam FAQ jest o pokrzywie, ale nie testowane na owadożerach, a robaków raczej nie będę hodować.

Mam w domu polysect, ale nie wiem czy nie zaszkodzi.

Ktoś może wie gdzie w Gdańsku można kupić Pirimor?

//Edit: MC

Odnośnik do odpowiedzi

Ale właśnie one są takie że siedzą na spodniej stronie liścia, który się rozwija i się nie przyklejają. Przed chwilą skończyłam zdejmować je wykałaczką , ale zauważyłam białe coś jakby drobno pocięty styropian i jak dmuchałam to to się ruszało, czy to są larwy?

Odnośnik do odpowiedzi

Mszyce są bardzo groźne dla rosiczek. Zazwyczaj są zjadane, ale problem pojawia sie w momencie, gdy dostaną się na spodnie części liści.

Mszyce należy zwalczać jak najszybciej, gdy tylko zauważymy ich obecność. Uszkadzają one liście, a po pewnym czasie można zauważyć czerwone plamki na łodygach - taki liść za pewnien czas uschnie.

Czym zwalczać? Zapraszam :arrow: Tutaj

Osobiście stosuję Mospilan - 100% rzeź, po tygodniu stosuje po raz drugi - tak dla pewności. Spryskujemy rosiczkę od spodu.

Odnośnik do odpowiedzi

Cały czas nic się nie działo, ale dzisiaj zaóważyłam, że dwa liście zrobiły sie brązowe i poszłam kupić Pirimor, ten do rozpuszczania.

I moje pytanie: ile proszku, ile wody i czy ma ma być woda destylowana.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.