Koleta Napisano 22 Sierpnia 2006 Share Napisano 22 Sierpnia 2006 Na nierozwiniętych liściach mojej rosiczki aliciae zauważyłam mszyce. Co mam zrobić? Czytałam FAQ jest o pokrzywie, ale nie testowane na owadożerach, a robaków raczej nie będę hodować. Mam w domu polysect, ale nie wiem czy nie zaszkodzi. Ktoś może wie gdzie w Gdańsku można kupić Pirimor? //Edit: MC Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 22 Sierpnia 2006 Share Napisano 22 Sierpnia 2006 Jeżeli mszyca pojawiła się na rosiczce to wydaje mi się że nie masz się czym martwić. Insekty poprzyklejają się do liści i zostaną zjedzone ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koleta Napisano 22 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2006 Ale właśnie one są takie że siedzą na spodniej stronie liścia, który się rozwija i się nie przyklejają. Przed chwilą skończyłam zdejmować je wykałaczką , ale zauważyłam białe coś jakby drobno pocięty styropian i jak dmuchałam to to się ruszało, czy to są larwy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozii Napisano 22 Sierpnia 2006 Share Napisano 22 Sierpnia 2006 nie mam pojecia co to jest ale to wyrzuc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szafran Napisano 22 Sierpnia 2006 Share Napisano 22 Sierpnia 2006 takie białe coś zostawiają mszyce po swoim żerowaniu ale to nie są raczej larwy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koleta Napisano 22 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2006 Ktoś stosował ten Polysect? Bo ja znalazłam Pirimor(Nepenti sprzedaje) w kwiaciarni, i nie wiem czy go kupić czy nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodman89 Napisano 22 Sierpnia 2006 Share Napisano 22 Sierpnia 2006 Wg mnie nie ma sie tak co przejmowac tymi mszycami, ja mam na swojej mlodej sadzonce ich pelno i jakos nie widze zeby sie z nia cos zlego dzialo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 23 Sierpnia 2006 Share Napisano 23 Sierpnia 2006 Pirimor warto kupic, przyda się nie teraz, to w przyszłości, jest skuteczny, nie szkodzi roślinkom, sam testowałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 23 Sierpnia 2006 Share Napisano 23 Sierpnia 2006 Te białe "coś" to wylinki mszyc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC Pigmejka Napisano 23 Sierpnia 2006 Share Napisano 23 Sierpnia 2006 Mszyce są bardzo groźne dla rosiczek. Zazwyczaj są zjadane, ale problem pojawia sie w momencie, gdy dostaną się na spodnie części liści. Mszyce należy zwalczać jak najszybciej, gdy tylko zauważymy ich obecność. Uszkadzają one liście, a po pewnym czasie można zauważyć czerwone plamki na łodygach - taki liść za pewnien czas uschnie. Czym zwalczać? Zapraszam Tutaj Osobiście stosuję Mospilan - 100% rzeź, po tygodniu stosuje po raz drugi - tak dla pewności. Spryskujemy rosiczkę od spodu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koleta Napisano 31 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2006 Cały czas nic się nie działo, ale dzisiaj zaóważyłam, że dwa liście zrobiły sie brązowe i poszłam kupić Pirimor, ten do rozpuszczania. I moje pytanie: ile proszku, ile wody i czy ma ma być woda destylowana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arecki Napisano 31 Sierpnia 2006 Share Napisano 31 Sierpnia 2006 a nie ma nic napisane o uzywaniu na ulotce/opakowaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koleta Napisano 1 Września 2006 Autor Share Napisano 1 Września 2006 A rosiczka zalicza sie do roślin ozdobnych ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 6 Września 2006 Share Napisano 6 Września 2006 Tak stosowac dawke jak dla roslin ozdobnych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi