Skocz do zawartości

[ZIEMIÓRKI] - Jak Się Ich Pozbyć?

Krzysiek1991

Rekomendowane odpowiedzi

Hej po Ziemi mojej muchołówki chodzą baiłe małe robaczki 1,5 mm. Czytałem w encyklopedi że to rozocza ale nie wygląda mi na to. Nie widze na muchołówce efektów działalności tych robaczków. Roślina jest ładna wybarwiona. Co to jest?? Czy jest jakiś środek na to?? Czy szkodzi innym rosliną?? Czy waro się brać za ich tępienie??

P.S Kiedyś chodziło po wszystkich roślin teraz nie widze tylko w muchołówce :angry: :angry: kolejne robactwo

Odnośnik do odpowiedzi

Topsinem nie zwalczysz ziemiórek bo on dziala na plesnie i grzyby.Ja osobiście wybieram z ziemi ziemiórki ,odpukac od jakiegos czasu mam z nimi spokój.Ale wiem ze sigreg wynalazl jakas trucizne gdzies w sklepie co zabija je bardzo szybkio i nie szkodzi roslinnom na ktorych go zastosowal.Jak z nim bed esie widziec to zapytam i opisze co to za sroek albo sam sie wypowie i od razu jak to stosowac :) (kurcze byly tematy o zwalczaniu ziemiórek ale po zmianach na forum niektore tematy zostaly usuniete) :huh:
Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

No tak, wyczytal w internecie dostepne srodki, wybral taki do roslin spozywczych i wybil ziemiorki "od pierwszego strzalu".

Srodek produkuje firma Target, nie pamietam nazwy, mam ten srodek w domu wiec dam znac jak juz mnie z biura wypuszcza, w kazdym razie srodek ten moze byc stosowany do roslin spozywczych co wzbudzilo moje zaufanie. Pomyslalem ze ciezka, naprawde szkodliwa chemia nie mialaby dopuszczenia do stosowania na roslinach jadalnych. Kuracji poddalem s.Catesbaei, nie zauwazylem jakichkolwiek sladow dzialalnosci srodka na rosline, natomiast ziemiorki zauwazyly jak najbardziej. Nie daje gwarancji ze mucholowka rowniez zniesie to bez szwanku, ale skoro sarracenia dala rade ... ja zaryzykowalem i oplacilo sie :)

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście pozbyłem się zemniurek :angry: :angry: (tak myśle) ale to są małe robaczkie ze skrzydłami. Nie są to ziemniurki. Ja jedynie ziemniurki widziałem takie małe larwy jak białe robaki na ryby tylko o połowe mniejsze. Nawed dałbym im milimetr. Kupiłem środek już dawno i je wytępiłem w czerwcu. ale nie widze larw u siebie...

Zaraz troche pokopie w doniczce i zobacze. Nie ma larw. Więc co to może być?? :wacko:

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Sigreg pomóż ludziom i daj w końcu znać jak ten preperat firmy Target na te ziemiórki się nazywa. Pojawiły się u mnie gnidy jedne :angry: i poleciałbym kupić coś na nie, no ale właśnie jak to się nazywa.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Koszt preparatu to o ile pamietam jakies 10 zl za buteleczke 25 ml. Taka buteleczka wystarczy na kilka batalionow ziemiorek, rozciencza sie to w ilosci paru kropel na litr wody.

Mam kolejny dowod na to ze preparat jest delikatny dla roslin i podloza a sam szybko sie biodegraduje. W doniczce w ktorej rosnie uratowana catesbaei od jakiegos czasu bardzo fajnie rozwija sie ... mech, to ciagle to samo podloze w ktore wlalem preparat. To pierwszy przypadek w mojej hodowli kiedy mech samoistnie pojawia sie w doniczce. O ile pamietam mech jest wrazliwy na zanieczyszczenia i nie rosnie na glebach skazonych.

Mimo to nie daje gwarancji ze ten preparat nie uszkodzi delikatniejszych roslin, na razie pewny jestem tylko tego ze nie czyni krzywdy s.Catesbaei.

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.