Skocz do zawartości

Sphagnum Czy Zwykły Mech ?

PunkPrince

Rekomendowane odpowiedzi

hello

byłem se dziś w lesie na grzybach :P przy okazji zbierałem se meszek do mojego terra z muchołówami i trafiłem na coś co bardzo znajomo wygląda, niewiem czy to mech czy to sphagnum, było jedno ususzone i jedno żywe, na fotkach widziałem sphagnum w doniczkach dzbaneczników i wyglądało identycznie jak to ususzone w lesie, postanowiłem sobie kępke świeżego wziąść, czy ktoś potrafi rozpoznac czy to sphagnum czy mech ?

b94aa694b6ce6b59.jpg

8c36e114f14c735f.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej do dzbaneczników się nie nadaje. Po za tym jak z lasu bierzesz sphagnum to obejrzyj dokładnie czy nic w nim nie ma. Jak ja nazbierałem u mnie na torfowisku troche torfowca to porządnie go oczyściłem zanim zacząłem używać (było w nim sporo pająków itd.)

Odnośnik do odpowiedzi

khem... kazda roslina od mchu wzwyz tworzy stozki wzrostu kiler_89

a to co w lesie widziales to raczej nie byl torfowiec.. on rosnie na bagnach (i to chyba nawet nie w polsce)

tak mnie sie zdaje tylko [;

Odnośnik do odpowiedzi

TEn mech to napewno nie jest sphagnum, Dziś idę na bagna pooglądać rosiczki, może spróbuje porobić fotki zarówno dla rosiczek jak i dla mchu.

BTW w Polsce są 2 gatunki sphagnum : sphagnum magellanum i jescze jakiś, nazwy nie pamiętam...

Odnośnik do odpowiedzi

L0rD4rK napisał:
TEn mech to napewno nie jest sphagnum, Dziś idę na bagna pooglądać rosiczki, może spróbuje porobić fotki zarówno dla rosiczek jak i dla mchu.

BTW w Polsce są 2 gatunki sphagnum : sphagnum magellanum i jescze jakiś, nazwy nie pamiętam...

W samym województwie Śląskim są dwa gatunki: Torfowiec brodawkowaty (Sphagnum papillosum) i Torfowiec pokrewny (Sphagnum affine) oba są w V kategorii zagrożenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.