Pixi Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 Nie ważne czy to sphagnum czy nie tylko czy można go zastosować w jego roślinach może się sprawdzi co wy na to? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 28 Sierpnia 2006 Share Napisano 28 Sierpnia 2006 L0rD4rK napisał: BTW w Polsce są 2 gatunki sphagnum : sphagnum magellanum i jescze jakiś, nazwy nie pamiętam... w Polsce jest kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt gatunków sphagnum, 2 tylko nie są pod ochroną ja używałem mchu merzyka falistego do d. capillaris, wszystko OK tylko że szybko się rozrósł i musiałem w lecie troche go przeżedzić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 shnikers24 napisał: w Polsce jest kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt gatunków sphagnum, 2 tylko nie są pod ochroną ja używałem mchu merzyka falistego do d. capillaris, wszystko OK tylko że szybko się rozrósł i musiałem w lecie troche go przeżedzić Jak to dwa nie są pod ochroną? Wszystkie torfowce są pod ochroną! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
L0rD4rK Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 Byłem wczoraj na bagnach, i znalazłem takie coś Sorka za fotke, troche ciemna ale robiona przed chwilka na szybko. Wydaje mi się że jest to mech sphagnowy tylko nie wiem jaki gatunek. Rósł w otoczeniu rosiczek okrągłolistnych. Piękny widok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 Tak to torfowiec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 Mort napisał: Jak to dwa nie są pod ochroną? Wszystkie torfowce są pod ochroną! Nieprawda! Nie są pod ochroną Torfowiec kończysty Sphagnum fallax oraz Torfowiec nastroszony Sphagnum squarrosum pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 shnikers24 napisał: Nieprawda! Nie są pod ochroną Torfowiec kończysty Sphagnum fallax oraz Torfowiec nastroszony Sphagnum squarrosum pzdr Mylisz sie - Sphagnum fallax oraz Sphagnum squarrosum to gatunki objęte ochroną częściową na podstawie rozporządzenia ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną (Dz. U. nr 168, poz. 1764). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shnikers24 Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 zgadzam sie, ale mozna zbierać te torfowce P.S. znam dokładnie to roporządzenie, ale nie zerknołem na częściową ochronę pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 29 Sierpnia 2006 Share Napisano 29 Sierpnia 2006 A i chce się poprawić - w województwie Śląskim występują takie torfowce: Sphagnum angustifolium, Sphagnum capillifolium, Sphagnum compactum, Sphagnum cuspidatum, Sphagnum denticulatum, Sphagnum fallax, Sphagnum fimbriatum, Sphagnum flexuosum, Sphagnum girgensohnii, Sphagnum inundatum, Sphagnum magellanicum, Sphagnum palustre, Sphagnum riparium, Sphagnum russowii, Sphagnum squarrosum, Sphagnum obtusum, Sphagnum teres, Sphagnum imbricatum, Sphagnum warnstorfii, Sphagnum contortum, Sphagnum quinquefaerium, Sphagnum rubellum, Sphagnum russowii, Sphagnum papillosum, Sphagnum subsecundum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi