Skocz do zawartości

Sphagnum Czy Zwykły Mech ?

PunkPrince

Rekomendowane odpowiedzi

L0rD4rK napisał:
BTW w Polsce są 2 gatunki sphagnum : sphagnum magellanum i jescze jakiś, nazwy nie pamiętam...

w Polsce jest kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt gatunków sphagnum, 2 tylko nie są pod ochroną

ja używałem mchu merzyka falistego do d. capillaris, wszystko OK tylko że szybko się rozrósł i musiałem w lecie troche go przeżedzić

Odnośnik do odpowiedzi

shnikers24 napisał:
w Polsce jest kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt gatunków sphagnum, 2 tylko nie są pod ochroną

ja używałem mchu merzyka falistego do d. capillaris, wszystko OK tylko że szybko się rozrósł i musiałem w lecie troche go przeżedzić

Jak to dwa nie są pod ochroną? Wszystkie torfowce są pod ochroną!

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem wczoraj na bagnach, i znalazłem takie coś

post-24-1156847950.jpg

Sorka za fotke, troche ciemna ale robiona przed chwilka na szybko.

Wydaje mi się że jest to mech sphagnowy tylko nie wiem jaki gatunek. Rósł w otoczeniu rosiczek okrągłolistnych. Piękny widok.

Odnośnik do odpowiedzi

Mort napisał:
Jak to dwa nie są pod ochroną? Wszystkie torfowce są pod ochroną!

Nieprawda! Nie są pod ochroną Torfowiec kończysty Sphagnum fallax oraz Torfowiec nastroszony Sphagnum squarrosum

pzdr

Odnośnik do odpowiedzi

shnikers24 napisał:
Nieprawda! Nie są pod ochroną Torfowiec kończysty Sphagnum fallax oraz Torfowiec nastroszony Sphagnum squarrosum

pzdr

Mylisz sie - Sphagnum fallax oraz Sphagnum squarrosum to gatunki objęte ochroną częściową na podstawie rozporządzenia ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną (Dz. U. nr 168, poz. 1764).

Odnośnik do odpowiedzi

A i chce się poprawić - w województwie Śląskim występują takie torfowce: Sphagnum angustifolium, Sphagnum capillifolium, Sphagnum compactum, Sphagnum cuspidatum, Sphagnum denticulatum, Sphagnum fallax, Sphagnum fimbriatum, Sphagnum flexuosum, Sphagnum girgensohnii, Sphagnum inundatum, Sphagnum magellanicum, Sphagnum palustre, Sphagnum riparium, Sphagnum russowii, Sphagnum squarrosum, Sphagnum obtusum, Sphagnum teres, Sphagnum imbricatum, Sphagnum warnstorfii, Sphagnum contortum, Sphagnum quinquefaerium, Sphagnum rubellum, Sphagnum russowii, Sphagnum papillosum, Sphagnum subsecundum

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.