Skocz do zawartości

Woda Zamrożona Do Owadożerów?

anutek

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem już wcześniej - nie demonizować!

Dobrze doczyszczona woda destylowana nazywa się demineralizowana. Jeśli aparatura na to pozwala od razu można otrzymać tzw. wodę demineralizowaną.

Do naszych celów nadaje się i destylowana i demineralizowana. te niewielkie różnice w składzie chemicznym nie mają dla nas większego znaczenia.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Pierwszy śnieg nie będzie się nadawał. Ale jeśli popada go więcej i zbierzesz wyłącznie bardzo świeży i zebrany zdalna od ulicy, kominów itp. to powinno być OK.

Jeszcze jedno. Przesączanie przez gazę nie wiele da. Jeśli chcesz dobrze przefiltrować wodę przepuść ją przez filtr papierowy filtr do expresu do kawy wstawiony do lejka (w sklepach 50 szt. chyba za 3 zł).

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zmiękczania wody przy użyciu torfu zdania są podzielone. prawdopodobnie dlatego, że wyniki takiego uzdatniania są słabo przewidywalne. Dodatkowo otrzymujemy wódę o niskim pH (kwaśną) co może spowodować zbyt duże zakwaszenie podłoża. Jak mocno i czy przyniesie to negatywne skutki jest mi ciężko określić. Sądzę jednak, że okresowe stosowanie takiej wody może być może i nawet korzystne.

Więcej o tej metodzie:

http://www.republika.pl/solniczka/artykuly...rdosc2.htm#Torf

w podtemacie - TORF.

i tutaj:

http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/....html#softening

Odnośnik do odpowiedzi

Więc to tak:

Dzisiaj na Śląsku spadły obfite opady śniegu, więc jak bedzie padać tak przez kilka dni, to moge zabrać sanki i butelke żeby naładować tam dużo świeżego śniegu. Hmm... zdala od kominów ? To umnie będzie ciężko bo to wkońcu Śląsk - kraina cudów, kominów i brudnego śniegu ^_^.

Odnośnik do odpowiedzi

a ja proponuje filtr typu brita :) kosztuje 10zł (starczy na ok 100l wody) ma wegiel aktywny i zywice jonowymienną dzieki temu idealnie (w teori) nadaje sie do filtrowania wody deszczowej z metali ciezkich itp. W teori bo sam jej jeszcze nie stosowałem ale zamierzam jutro po jutrze pozbierać snieg i przefiltrować

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zamrażona woda która znajduje się w zamrażalce (na sciankach) w zupełności się nadaje.

2. Zamrożenie wody i potem odmrożenie to juz inna sprawa.. Woda przy zamrożeniu nie traci zadnych związków, poprostu zmienia tylko stan skupienia.

3. Snieg zebrany na dworze, lecz daleko od drogi i zanieczyszczeń przemysłowych. Możemy zebrać gdzieś w lesie albo na łakach, ale i tak trzeba go przefiltrować przez filtr do ekspresu albo jak powiedział Killer filtr typu brita. ^_^;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.