Tomek_ Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 Niektóre związki aromatyczne np. ropopochodne związki chloru, które mają niższy punkt wrzenia od wody, przechodzą z parą do wody oczyszczonej. tutaj sie moge zgodzic, nie wiem jaka maja temp wrzena ale ok, sa zwiazki co maja nzsza temperature wrzenia, ale takich jest malo, a jeszcze mnie jest zwiazkow co maja tem np 95-100 stopni, mozna podgrzac wode do temp 95 stopni, woda paruje ale zwiazki uciekaja Hehe, skoro tak łatwo zrobić wodę destylowaną, to po co ją kupujemy? sam odpowiedz na to pytanie czy masz warunki i "aparature" aby destylowac wode ? skoro za zlotowke mozesz miec 5 litrow ( bo jakos tak jest - cena, nie wiem) a z reszta nie bylo by to oplacalne ;p tak, zwiazki mineralne wywolaly burze ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 sam odpowiedz na to pytanie czy masz warunki i "aparature" aby destylowac wode ? No właśnie cały czas o to mi chodzi, że nie! Bo czajnik ciężko nazwać "aparaturą" do destylowania wody, a żeby uzyskać wodę jakości "kupnej" destylki, trzeba takową aparaturę posiadać. Cały czas jestem zdania, że woda uzyskana Metodą Czajnikową nie może być substytutem wody destylowanej :glare: No ale może niech w końcu wypowie się ktoś, kto taką wodą podlewa rośliny i napisze jak mu rosną, może to mnie przekona :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 No ja np. kupuję wodę destylowana, bo uzyskanie 5 litrów metodą czajnikową byłoby trochę czasochłonne i trochę technicznie kłopotliwe. No być może jakieś związki chemiczne pozostaną w takiej wodzie otrzymanej domowym sposobem ale czy one nie ulatniają się z czasem? Poza tym nie popadajmy w paranoję z tą czystością wody. Niektórzy podlewają przegotowaną i odstaną kranówką. Być może odbije się to na roślinie po pewnym czasie ale rosliny będą przecież przesadzane. Co z roślinami hodowanymi pod gołym niebem, narażonymi na wodę deszczową. Przecież ona nie jest super czysta a rośliny żyją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 Muszę się wtrącić. To o czym pisze Tofik to technologia demineralizacji wody, a nie wody destylowanej. Jaka różnica? Była kiedyś o tym mowa (zresztą sam pisałem o demineralizacji na wymieniaczach jonowych). W skrócie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_destylowana http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_demineralizowana Dobra woda demineralizowana i destylowana jest chemicznie zbliżona. Rzeczywiście aby uzyskać lepszą jakość wody destylowanej należało by ją przedestylować powtórnie (woda redestylowna): http://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_redestylowana Uzyskamy wówczas naprawdę czystą wodę. Nawet jakościowo lepszą od uzyskanej w drodze demineralizacji na wymieniaczach jonowych. Tylko po co co nam taka sterylnie czysta i astronomicznie droga woda (jak droga niektórzy sprawdzili na własnej skórze w aptece)? Destylując wodę pozbyliśmy się związków mineralnych, a w tym i twardości (chyba o to nam chodzi). Związki organiczne być może i przeemigrują do wydestylowanej wody ale od czego mamy węgiel aktywowany? Dlaczego więc nie destylujemy wody we własnym zakresie - bo to czasochłonny i drogi interes. Nio chyba, że w międzyczasie przedestylujemy zacier . Jeśli ktoś bardzo upiera się przy domowej destylacji wody, to może sobie zbudować destylarkę samodzielnie lub wręcz kupić szklaną w sklepie (widziałem w swoim mieście w sklepie zwanym 1001 drobiazgów). Jeszcze jedno co do jakości wody demineralizowanej sprzedawanej za 2 zł 5 litrów w niektórych marketach. Czy sądzicie że jest ona taka sterylnie czysta? Czy sądzicie, że ktoś wodę do żelazka czy akumulatora będzie jakoś specjalnie doczyszczał? Jakiś czas temu dochodziły sygnały, że taka woda była z grubsza mówiąc podpadająca. Więc co robić? Łapać deszczówkę - właśnie filtruje filtrem do kawy kolejne 10 litrów deszczówki złapanej dzisiaj z rynny. Znaleźć źródło (market) o sprawdzonej, nie śmierdzącej PCV lub landrynkami wodzie. Zakupić filtr odwrotnej osmozy. Przygotować filtr z jonitów. A to co chyba najważniejsze nie wywoływać u siebie i innych paniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 marrom - super mysle ze wszystk sie wyjasnilo mam jeszcze pytanie, podobno nie wolno pic wody destylowanej, wie ktos dlaczego ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mangusta Napisano 29 Października 2006 Share Napisano 29 Października 2006 woda "destylowana metodą czajnikową" (fajna nazwa ) tak na prawde bardzo nieznacznie różni sie od tej z kranu, totez nie polecałabym jej do podlewania owadożerów, natomiast deszczówkę, jesli jest czysta - jak najbardziej. Moje rośliny całe lato stały w ogródku i piły tylko deszczówkę. Oczywiscie nie można przesadzac z tą czystoscia destylki i wpadac w skrajność, podlewając rośliny sterylna wodą pro injectione, bo to przeciez nie ma byc czyste H2O, a miekka woda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marta Napisano 30 Października 2006 Share Napisano 30 Października 2006 Tomek, wolno pić wodę destylowaną, tylko że nie przestaniemy być spragnieni, bo nie ma w niej żadnych minerałów. Można ją pić i pić i nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 30 Października 2006 Share Napisano 30 Października 2006 Łapać deszczówkę - właśnie filtruje filtrem do kawy kolejne 10 litrów deszczówki złapanej dzisiaj z rynny. Znaleźć źródło (market) o sprawdzonej, nie śmierdzącej PCV lub landrynkami wodzie. Ooooj, warszawski deszcz chyba przepaliłby filtr A co do śmierdzącej wody - dobrze wiedzieć, dzięki! A to co chyba najważniejsze nie wywoływać u siebie i innych paniki. Eeeee tam, to nie panika tylko dyskusja! A destylki się nie pije, bo jest OBRZYDLIWA! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moori Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 A destylki się nie pije, bo jest OBRZYDLIWA! teoretycznie powinna być bezwonna i bez smaku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n@uRiQo. Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Destylki sie podobno nie pije bo mozna dostac biegunki Moze nie jest az taka zła ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Wody destylowanej nie należy pić ponieważ, najogólniej mówiąc, wypłukuje ona z organizmu sole mineralne. Jednak spożycie jednorazowe takiej wody nie powinno w żaden sposób zaszkodzić. Inna rzeczą jest smak takiej wody. Na temat smaku wody na http://www.doskonalawoda.pl można wyczytać: "Smak wody destylowanej jest mdły, niesmaczny. Przyczyną tego jest fakt, że podczas gotowania pozbywamy się rozpuszczonego w wodzie tlenu i dwutlenku węgla. Gazy te mają decydujący wpływ na smak wody. Przykładem tego może być fakt, iż wody górskie szczególnie bogate w tlen, należą do wód miękkich i zaliczane są do I klasy czystości. Dwutlenek węgla używany jest do gazowania wód mineralnych w celu poprawienia jej smaku. Ponadto destylacja wody nie usuwa wszystkich produktów chlorowania wody. " Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał P Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Już mi namieszaliście w głowie. :blink: Piszecie że woda destylowana różni sie od demineralizowanej. Ja swoje rośliny podlewam tą drugą. To dobrze czy źle?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 determalizowana to to samo co destylowana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Jkwiatek, jeżeli już włączasz się do dyskusji to pisz z sensem. Co to jest woda determalizowana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 sorry mniało być deminarizowana ............. dziś jakiś taki dzień.........teraz juz dobrze demineralizowana dziś jakiś taki dzień.........teraz juz dobrze demineralizowana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi