Skocz do zawartości

Oswietlenie - Adam Slodowy Radzi

sigreg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Temat oswietlenia przewija sie co chwile, i na pewno pojawi sie jeszcze wiecej pytan. W koncu idzie zima i dzien robi sie coraz krotszy, a nie wszystkie rosliny musza czy tez powinny byc zimowane. Majac wiec juz mniejsza czy wieksza hodowle zlozona z roznorodnych gatunkow wczesniej czy pozniej pojawi sie problem zapewnienia odpowiedniej ilosci swiatla w czasie krotkich zimowych dni. Dla jednej, dwoch roslin wystarczajaca jest zwykla lampa biurkowa z odpowiednia zarowka specjalistyczna, czy tez nawet zwykla energooszczedna, najlepiej o barwie 6400K, schody zaczynaja sie gdy roslin jest wiecej ... wtedy trzeba juz zainwestowac w oprawe, odblysniki, swietlowki i .. miec nadzieje ze roslinom to wystarczy ;)

Poczatkowo moje rosliny oswietlalo naturalne slonce, pozniej gdy kolekcja sie rozrastala i zaczelo brakowac miejsca na parapecie pojawila sie oprawa na dwie swietlowki. Oprawa ta sluzyla mi pare miesiecy, niestety nie miala odblysnikow wiec jej wydajnosc byla niska, i wkrotce przestala wystarczac wraz z uzupelnianiem kolekcji o nowe okazy. Pozatym zbliza sie zima ... postanowilem wiec zrobic cos w sprawie oswietlenia juz pod katem niedalekiej zimy.

Na poczatek wyliczenie. Oprawa swietlowkowa na dwie swietlowki to koszt minimum 40 zl - taka cene najnizsza udalo mi sie znalezc, i w takiej tez cenie kupilem swoja oprawe. Oprawa jako taka jest juz kompletna, zawiera statecznik, startery i nawet dwie swietlowki w komplecie. Niestety nie ma odblysnikow. Odblysniki do swietlowek 18 Watt to koszt minimum 15 zl - cena z allegro, plus przesylka min 5 zl, odblysnik dobrej firmy jest dwa razy drozszy. Wiec w sumie koszt dobrego zestawu rosnie do 75 zl, pamietamy ze mamy tutaj wciaz "zwykle" swietlowki ktore byly w komplecie, ale to juz pomijamy jako ewentualny koszt dodatkowy w razie wymiany na swietlowki specjalistyczne.

Mamy wiec 70 zl za dwie swietlowki. Dla wiekszosci hodowcow takie zrodlo swiatla wystarczy, co jednak jesli nie ? Wtedy trzeba rozejrzec sie juz za powaznym zrodlem swiatla.

Rozwiazaniem ktore przyciagnelo moja uwage sa tzw. "oprawy rastrowe", sa to kwadratowe solidne oprawy na 4 swietlowki 18 Watt, wyposazone w zabudowane startery, stateczniki i nawet odblysniki. Oprawy takie najczesciej widuje sie w biurach i urzedach. Stwierdzilem ze to najlepsze i najwygodniejsze rozwiazanie mojego problemu z marnym swiatlem. Niestety cena takiej oprawy to juz spory wydatek. Oprawy wystepuja w dwoch wersjach : natynkowej i podtynkowej. Wersja podtynkowa montowana jest w podwieszanych sufitach, brakuje jej latwych do wykorzystania w naszych celach zaczepow do podwieszania, ponadto oprawa taka jest bardzo malo sztywna, mowiac obrazowo - trzymana w rekach kiwa sie na wszystkie strony.

To co nas interesuje to druga, niestety drozsza wersja - typ natynkowy, wyposazony w odpowiednie otwory do montazu NA suficie a nie w nim, taka oprawa wykonana jest solidniej, jest bardziej sztywna ale i drozsza. Co do cen ... trzeba uwazac zeby nie dac sie wpuscic w maliny. W praktikerze ktorego szczerze nie znosze bo nigdy nic tam nie maja poza badziewiem w chorych cenach, oprawa taka kosztuje ... 120 zl. W Castoramie oprawa natynkowa to koszt 80 zl i wzwyz zaleznie od modelu, wiec roznica znaczna. W podobnych cenach oprawy sa dostepne na allegro. Pamietamy ze oprawa na dwie swietlowki w sumie kosztowala nas 75 zl ... tu mamy 80 zl za to samo wyposazenie i dwa razy wiecej zrodel swiatla. Warto wiec przemyslec swoje potrzeby i skalkulowac co bardziej sie oplaca. Dokupic trzeba oczywiscie swietlowki, w oprawach rastrowych swietlowek nie ma w komplecie. Jedna uwaga - oprawa rastrowa jest DUZA wiec trzeba miec sporo miejsca na jej montaz ... i tu pojawia sie inny problem. Jak to zamontowac ??

Hodowcy dysponujacy terrarium pewnie nie beda miec problemu - po prostu poloza cala oprawe na terra. Ludzie hodujacy rosliny w szafach, szklarniach czy innych srzkyniach o slusznych rozmiarach rowniez dadza sobie rade, co jednak jesli rosliny stoja gdzies na meblach albo wrecz na podlodze ? Owszem, mozna oprawe (o ile mozna) zamontowac na suficie jak nalezy, problem w tym ze oprawa zamontowana na takiej wysokosci nie za wiele przyda sie naszym roslinom, za to pieknie oswietli nam pokoj do czego zreszta zostala stworzona. Trzeba wiec wymyslec jakis sposob mocowania nad roslinami...

Osobiscie lubie rozwiazania proste, moze malo finezyjne ale skuteczne, wiec dzisiaj z rana jako ze to jeden z nielicznych wolnych dni w tygodniu wybralem sie znowu do Castoramy. Kupilem co nastepuje :

- dwa prety gwintowane o dlugosci 100 cm kazdy, jeden o srednicy 6 mm, drugi 10 mm - lacznie 4,5 zl

- dwie listwy prostokatne o dlugosci 160 cm kazda - lacznie 11,5 zl

- cztery haki stalowe M6 - lacznie 8 zl

- lancuch stalowy, poltorej metra (okazalo sie ze o pol metra za duzo) w cenie lacznej 15 zl

- kilka sztuk roznych srub, nakretek i podkladek w cenie lacznej 3 zl

W sumie : 41 zl

Przed montazem nalezy zgromadzic narzedzia :

- wiertarka

- wiertla do drewna

- wiertla do stali

- pila do drewna

- pilka do metalu

- miara stolarska, tasma stalowa albo inny sprzet mierniczy

- ekierka albo inny sprzet pozwalajacy wyznaczyc kat prosty

- olowek

Nastepnie trzeba wlozyc, w zaleznosci od zdolnosci od 4 do 8 godzin pracy zeby otrzymac cos mniej wiecej takiego :

d47bfea3cf108b29.jpg

Od razu przepraszam za kiepskie fotki, ale jest juz ciemno i aparat zaczyna pokazywac swoje braki.

Teraz kilka szczegolow kontrukcyjnych.

Kazda "kolumna" ma 5 otworow umozliwiajacych obnizenie albo podwyzszenie zawieszenia oprawy. Jezeli wiadomo ze oprawa ma byc nisko mozna zrezygnowac z dodatkowych otworow a same kolumny robic krotsze.

3730259e9c171f7em.jpg

Wazne jest dodanie "zastrzalow" przy podstawie, inaczej calosc sie przewroci. Oprawa wazy ponad 4 kg wiec nawet dwie sruby przy podstawie moga nie zapewnic odpowiedniej stabilnosci. Pret o srednicy 6 mm przechodzi przez podstawe i laczy sie z podstawa po drugiej stronie zapobiegajac "rozjechaniu sie" calosci.

626260f847673f8am.jpg

Do tego potrzeby byl lancuch ... Calosc wisi na grubszym precie gwintowanym, srednica 10 mm.

d2b8c656bf1ce59cm.jpg

A do tego haki. Montuje sie je w gotowych otworach skrecajac nakretkami z obu stron

0e2aded9f658c142m.jpg

A to efekt po zachodzie "naturalnej swietlowki" o mocy "w cholere" watt ;)

ce4964d52d6d4e55.jpg

i jeszcze jedno ujecie

be019f813d468051m.jpg

Teraz o kosztach uzytkowania. Jak wiadomo prad kosztuje, o ile dobrze pamietam jedna kWh kosztuje okolo 80 groszy, tutaj mamy 4 swietlowki po 18 Watt - lacznie 76 Watt. Zuzywamy wiec 0,076 kWh w ciagu godziny. Zakladajac ze "swiecimy" 11 godzin dziennie to zuzywamy pradu za 67 groszy. W miesiacy ktory ma 31 dni zwiekszymy swoje rachunki za prad lacznie o 20,73 zl.

To chyba wszystko. W razie czego pytajcie.

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Super opis postarales sie!! Napewno sie przyda wielu hodowcom :) A mam pytanie na jakiej wysokosci od roslin wisza te swietlowki?? I jakiej firmy sa i jakiej barwie ile K??Bo ja mam w swoim terarium 2x18W Leuci 6500K i czy taka barwa wystarczy na wybarwienie sie 1 mucholowki "Giant"i kilku capensis??Czy wogole sie beda mialy dobrze pod takimi swiwtlowkami ? :)

Odnośnik do odpowiedzi

kolejny raz kawal dobrej, dobrej roboty opracowanej przez siqreq. szkoda ze na tym forum nie da sie przyznawac SOGow bo chetnie bym to zrobil. temat bardzo pomocny dla, mysle ze wszystkich, uzytkownikow.

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ze na tym forum nie da sie przyznawac SOGow bo chetnie bym to zrobil.

Jakto się nie da popatrz na 'Reputation' dodajesz plus i już. Wszystkich zachęcam do oceniania tematów i do przydzielania SOGów, bo jak na razie to nikt nie korzysta z tych nowinek.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przemekx1:

Na razie calosc wisi 30 cm nad roslinami, jeszcze nie wiem czy jest to wysokosc wystarczajaca, za krotko rosliny sa pod tym swiatlem zeby stwierdzic. Poobserwuje pare dni, jesli okaze sie ze np. rosiczki stracily krople to obnize calosc. Poprzednia oprawe - dwuswietlowkowa mialem nisko - okolo 15 cm nad roslinami zeby byl pozytywny efekt, ale byla bez odblysnikow wiec natezenie swiatla bylo duzo mniejsze. Jarzeniowki mam takie sobie. Kilku hodowcow pisalo ze ich rosliny rosna dobrze pod zwyklymi jarzeniowkami za pare zlotych, kupilem, sprobowalem, i nie potwierdzam. Moje rosliny na jarzeniowki typowe takie jak Osram 840 reaguja jakby wogole nie mialy swiatla, niezaleznie od tego jak nisko taka jarzeniowke umieszcze. Po prostu rosiczki wogole nie maja kropel, a sarracenie rosna zielone "jak szczaw" bez zadnej checi do wybarwienia, nie wiem, moze moje rosliny sa "dziwne". Za to bardzo pozytywne rezultaty uzyskalem stosujac Philips Aquarelle, rosliny bardzo dobrze reaguja na jej swiatlo a sama jarzeniowka moze byc umieszczona wyzej. Wiec tu nie zgodze sie z teza ze swietlowka specjalistyczna to tylko chwyt marketingowy, po prostu codziennie widze efekty jej dzialania majac w pamieci stan roslin pod zwyklymi jarzeniowkami. Niestety taka jarzeniowka to juz konkretny wydatek, jedna sztuka to 37 zlotych, wiec na razie w oprawie mam 2xOsram 840, 1xPhillips aquarelle i 1xjakis wegierski "noname". Na razie nie testowalem jeszcze lamp o temperaturze 6400 i wiecej ale ludzie bardzo pozytywnie sie o nich wypowiadaja, kupie, sprobuje. Jezeli okaze sie ze efekty sa pozytywne to docelowo w oprawie chce umiescic 2xAquarelle i 2x6400, ale to dopiero jak bedzie jakis przyplyw gotowki ;)

Dziki:

To czy 18 czy 36 W zalezy od tego jak wyglada miejsce ktore chcesz oswietlac. Lukasz w nepenti stosuje 36W bo ma dlugie waskie regaly, ja stosuje 18W bo rosliny stoja na nie za szerokim meblu i 36W bylyby za dlugie. Koszty pradu 2x36 i 4x18 beda takie same, ale koszty zakupu swietlowek beda nizsze dla 2x36. Prosty przyklad - Philips aquarelle 18W kosztuje 37 zl, ta sama swietlowka ale dwa razy dluzsza o mocy 36W kosztuje ... dokladnie tyle samo, 37zl. W wypadku Philips aquarelle mozemy wiec policzyc ze 1 Watt swiatla ktory swietlowka wypromieniowuje kosztuje w swietlowce 18W 2 zlote przy zakupie, zas przy 36W juz tylko zlotowke. Wiec teoretycznie w oprawie 2x36 wystarczy inwestycja 74 zl, natomiast w 4x18 trzeba wydac prawie 150 zl, o ile ktos oczywiscie bedzie chcial zapelnic oprawe samymi swietlowkami specjalistycznymi takiego samego rodzaju co nie jest polecane. W wypadku normalnych swietlowek i takich o barwie 6400 rowniez swietlowki dluzsze sa bardziej ekonomiczniejsze, nie sa to az takie duze roznice w koszcie "1 watta przy zakupie", ale spokojnie mozna przyjac ze dluzsze swietlowki przy przeliczeniu na moc swiatla sa tansze w zakupie o okolo 30 %.

Grzesiek.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jeszcze jedno ciekawe zdjecie. Zamontowalem w oprawie 4 rozne swietlowki zeby porownac jak swieca, to zdjecie przedstawia barwy mniej wiecej tak jak widze je "na zywo".

693cafabaa7c013am.jpg

Swietlowki w kolejnosci od lewej to :

- osram 840

- philips aquarelle

- wegierski "noname" z logiem GE

- osram fluora

Jak widac "noname" wzrokowo daje barwe biala, zas osram 840 opisywany jako "coolwhite" naprawde swieci na zolto. Philips aquarelle i osram fluora swieca podobnie, z tym ze philips w wiekszym stopniu miesza barwe czerwona z niebieska, zas osram fluora ma wiecej barwy czerwonej. Miedzy tymi dwoma swietlowkami jest znaczna roznica cenowa, philips kosztuje 37 zlotych, osram o 11 zl mniej. Okaze sie czy miedzy nimi jest zauwazalna roznica jezeli chodzi o rekacje roslin. Nie udalo mi sie kupic swietlowki 6400 jak na razie.

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

Jakto się nie da popatrz na 'Reputation' dodajesz plus i już. Wszystkich zachęcam do oceniania tematów i do przydzielania SOGów, bo jak na razie to nikt nie korzysta z tych nowinek.

Zauwaz ze punkty do reputacji moga dodawac tylko i wylacznie moderatorzy :)

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kawal naprawde dobrej roboty :) Oby wiecej takich tematow.

Co do swietlowek o temp. barwowej ok. 6400K. Ja do swojej małej kolekcji uzywam jednej swietlowki kompaktowej o temp. 6500K, i roslinki rosna tak jak powinny. Wniosek z tego taki ze nie trzeba miec drogich specjalistycznych swietlowek :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.