Skocz do zawartości

Owadożerna Roślina Do Gruntu

czarnylew

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem początkującym miłośnikiem roślin owadożernych. Nabyłem u was już rosiczkę i dzbanecznika.

Mam takie pytanie:

Czy jest w waszym posiadaniu jakaś roślina (gatunek), która nadaje sie do gruntu a dokładniej do donicy, którą trzymam na balkonie i przetrwała by tam cały rok (wiadomo, że chodzi o zimę) żyjąc tylko ze zjawisk atmosferycznych no i oczywiście z owadów.

Jeżeli jesteście lub możecie być w posiadamiu takiej roślinki to prosiłbym o jakieś dokładniejsze informacje bo bym był bardzo zainteresowany zakupem takiej roślinki.

Pozdrawiam

CzarnyLew

Odnośnik do odpowiedzi

Był temat dotyczący torfowiska w ogrodzie. Wówczas słusznie ktoś podał taki link:

http://bio.binertia.com/podstrony/wogrodzie.html

Jest troszeczkę o roślinach do ogrodu i na balkon.

Nadmienię jeszcze, że w bieżącym roku muchołówki i kapturnice przesadziłem do skrzynek balkonowych i od maja do dnia dzisiejszego stoją na balkonie. Rosną wyśmienicie. Sadze, że będą tam stały do przymrozków.

Odnośnik do odpowiedzi

wszystkie gatunki które żyją w polsce nadają się do przebywania cały rok na zewnątrz, np:

drosera rotundifolia

drosera intermedia

pinguicula vulgaris

pinguicula alpina

drosera anglica

drosera 'Obovata'

pinguicula vulgaris 'bicolor'

Aldrovanda

utricularia minor

utricularia vulgaris

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: czy aby na pewno roslina tylko w donicy na balkonie, nie izolowana warstwą sniegu od góry i ziemi od spodu, ma takie same szanse?

Po drugie: Wie ktoś, czy mogłbym wsadzic capensisa na kilka h do lodoówki {chodzi i larwy ziemiórek}?

Odnośnik do odpowiedzi

No nie izolowana donica = RIP dla roślinek :(

Capensisa do lodówki mozesz dać ale do zamrażalnika no niewiem :| Co do ziemiułek o wile lepiej jest przesadzić do nowego podłoza niz bawić sie w tępienie

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Widze, ze temat ziemiorek jest tak samo aktualny jak zimowania. Sa tablice lepowe firmy Horiver, ktore swietnie sobie radza, postaram sie je wrzucic do oferty Nepenti tak szybko jak to mozliwe.

Ciekawa sprawa, ze sa na capensis, u nas zawsze to one sa rozstawiane np wokol plywaczy by wylapywaly wszystkie latajace stworzenia i sa niezastapione. Do dzbanecznikow i np bulwiastych mozna wstawic rosiczki gorskie z Afryki jak np trinervia, czy hamiltonii.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.