KamJ Napisano 7 Września 2006 Share Napisano 7 Września 2006 No wlasnie jakie ma znaczenie i jak znaczna role u tlustoszy odgrywa wilgotnosc powietrza? Ja mam Wesera i cyclosecte, czy jezeli wilgotnosc bedzie za wysoka (o ile moze byc za wysoka) to nie zniknie ciecz trawienna z lisci? Z kolei co sie stanie przy za niskiej wilgotnosci, czy liscie beda usychac, beda mniejsze, wolniejszy bedzie wzrost rosliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziki Napisano 8 Września 2006 Share Napisano 8 Września 2006 moim zdaniem zaduzej wilgotności u tłustoszy nie da rady zrobić(chyba że wsadzisz je całe do wody ) z kolei jak zaniska wilgotność to roślina niebędzie wytwarzać cieczy i liście będą wydawać się "suche" a sama roślina może rosnąć wolniej. U tłustoszy wildotność ułatwia im wzrost, wytwarzanie sopków trawiennych i trawienie pokarmu. Przy wysokości około 70 - 90% roślina posiada piekną i dobrze widoczną ciecz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_constantine Napisano 8 Września 2006 Share Napisano 8 Września 2006 Ja swoje tłustosze trzymam razem z dzbanecznikami. Mają wilgotność bardzo wysoką - około 90%-100%. Rosną świetnie a ciecz trawienna jest doskonale widoczna. Tłustosz wytwarza płyn trawienny w wilgotności powyżej 60% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shapi Napisano 8 Września 2006 Share Napisano 8 Września 2006 ja mam tłustosze razem z saracenką w malutkim akwarium - w sam raz dla nich... rosna pięknie (zawsze wolę kupić mniejszą roślinkę i mieć radochę widząc jak rośnie ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi