Skocz do zawartości

Odpowiednie na parapet

Lukasz_Nepenti

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wszystkie dzbaneczniki wymagają bardzo dużej wilgotności, spryskiwania i dużej opieki. Jest sporo gatunkow, ktore swietnie rosna na parapetach. Niektórym wystarczy postawienie w kuwecie z keramzytem utrzymujaca wilgoc wokol roslin, niektorym wystarczy pokrycie podloza zywym lub martwm sphagnum (dostepne u nas w sklepie) Wedlug wielu hodowcow i ich doswiadczenia są to dzbaneczniki:

albomarginata

ampullaria

anamensis

bicalcarata

bongso

coccinea

fusca

fusca x maxima

gentle

glabrata

gracilis

Gymnamophora

hamata

inermis x ventricosa

khasiana

khasiana x ventricosa

lowii

maxima

merriliana x alata

truncata

rafflesiana

mikei

mira

mirabilis

miranda

ramispina

rhombicaulis

sanguinea

sibuyanensis

singalana

spathulata

spectabilis

spectabilis x ventricosa

tobaica

ventrata

ventricosa

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

łał skoro dzbanecznik nie jest aż tak wymagający w utrzymaniu, to się nim bardziej zainteresuję ,szczególnie że może stać na parapecie. A czy parapet musi być od strony południowej ,czy to nie ma takiego znaczenia? :P

Odnośnik do odpowiedzi

Może stac na parapecie ale lepiej niech stoi chociaż w podstawce z woda i kermazytem (podobno kermazyt wchłania wode i paruje ona z niego, bo dzbanecznik cały czas w wodzie stać nie powinien).

Odnośnik do odpowiedzi

madziaxyz - twój N. alata to tak naprawdę N. x ventrata ( krzyżówka N. venticosa i N. alata). miałem ten sam problem ze zidentyfikowaniem go, bo czytałem, że właśnie alata to bardzo rzadki gatunek w kolekcjach.
Odnośnik do odpowiedzi

Tez wlasnie slyszalam ze teraz praktycznie same krzyzowki sa.. no cuz :)

Ja mojego dzbanecznika w lecie trzymam za firanka zeby go nie spalilo, a teraz w zimie wisi od strony okna zeby dostawac wiecej swiatla.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

Też znalazłem w kwiaciarni w Kaliszu dzbanecznika. Najpierw spytałem Panią czy ma dzbaneczniki, a ona na mnie oczy... i pyta a co to za roślinka, czy moge coś o niej powiedzieć, moze coś się jej rozjaśni. No to powiedzialem że to taka owadożerna roślinka której wyrastają dzbanki. Pani się ucieszyła i mówi:

- Aaaaaa to mamy, tylko my na to inaczej mówimy.... jakoś tak mucho... mucho...

- muchołówka??

- tak, no właśnie tak :)

No i mieli, etykietka mówiła że to N. Alata i miała super wybarwione dzbanki, na purpurowo-czerwony kolor, ale z tego co tutaj na forum piszecie to pewnie też była Ventrata.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...
  • 2 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.