Lukasz_Nepenti Napisano 20 Stycznia 2006 Share Napisano 20 Stycznia 2006 Nie wszystkie dzbaneczniki wymagają bardzo dużej wilgotności, spryskiwania i dużej opieki. Jest sporo gatunkow, ktore swietnie rosna na parapetach. Niektórym wystarczy postawienie w kuwecie z keramzytem utrzymujaca wilgoc wokol roslin, niektorym wystarczy pokrycie podloza zywym lub martwm sphagnum (dostepne u nas w sklepie) Wedlug wielu hodowcow i ich doswiadczenia są to dzbaneczniki: albomarginata ampullaria anamensis bicalcarata bongso coccinea fusca fusca x maxima gentle glabrata gracilis Gymnamophora hamata inermis x ventricosa khasiana khasiana x ventricosa lowii maxima merriliana x alata truncata rafflesiana mikei mira mirabilis miranda ramispina rhombicaulis sanguinea sibuyanensis singalana spathulata spectabilis spectabilis x ventricosa tobaica ventrata ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 24 Stycznia 2006 Share Napisano 24 Stycznia 2006 Super wiadomość Bo ze względu na problemy z zapewnieniem wysokiej wilgotności nie mogłam się zdecydować na zakup dzbanecznika, teraz to juz inna sprawa JUPPPPIIII :twisted: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 25 Stycznia 2006 Share Napisano 25 Stycznia 2006 Moj dzbanecznik nawet w okresie zimy kiedy jest mniej swiatla dosc dobrze radzi sobie na parapecie w kuchni gdzie wilgotnosc zmienia sie w zaleznosci czy cos gotuje czy ne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 25 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2006 Jaki to gatunek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 To jest N.alata, nie wiem na pewno bo kupilam kiedys na gieldzie od pani ktora prawie wogole nie miala pojecia o tych roslinach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ariella Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 łał skoro dzbanecznik nie jest aż tak wymagający w utrzymaniu, to się nim bardziej zainteresuję ,szczególnie że może stać na parapecie. A czy parapet musi być od strony południowej ,czy to nie ma takiego znaczenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Może stac na parapecie ale lepiej niech stoi chociaż w podstawce z woda i kermazytem (podobno kermazyt wchłania wode i paruje ona z niego, bo dzbanecznik cały czas w wodzie stać nie powinien). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Parapet nie musi być od strony południowej. Latem mocne południowe słońce może być za silne, lepiej wtedy czymś dzbanecznika osłaniać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 madziaxyz - twój N. alata to tak naprawdę N. x ventrata ( krzyżówka N. venticosa i N. alata). miałem ten sam problem ze zidentyfikowaniem go, bo czytałem, że właśnie alata to bardzo rzadki gatunek w kolekcjach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madziaxyz Napisano 26 Stycznia 2006 Share Napisano 26 Stycznia 2006 Tez wlasnie slyszalam ze teraz praktycznie same krzyzowki sa.. no cuz Ja mojego dzbanecznika w lecie trzymam za firanka zeby go nie spalilo, a teraz w zimie wisi od strony okna zeby dostawac wiecej swiatla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 27 Stycznia 2006 Share Napisano 27 Stycznia 2006 według mnie wszystkie hybrydy z kwiaciarni są proste w obsłudze ja mam jakiegoś i nienażekam stoi beez tera i puszcza dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adiplayer Napisano 4 Lutego 2006 Share Napisano 4 Lutego 2006 Tez mam nepenthes x ventrata i ostatnio postawilem go pod oszczednosciowa zarowka 40W odpowiadajaca zwyklej 200 watowej zaraz obok muchowki i musze przyznac ze rosnie jak na drozdzach i dzbanki bardzo ladnie rosna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastianek82 Napisano 6 Kwietnia 2006 Share Napisano 6 Kwietnia 2006 Też znalazłem w kwiaciarni w Kaliszu dzbanecznika. Najpierw spytałem Panią czy ma dzbaneczniki, a ona na mnie oczy... i pyta a co to za roślinka, czy moge coś o niej powiedzieć, moze coś się jej rozjaśni. No to powiedzialem że to taka owadożerna roślinka której wyrastają dzbanki. Pani się ucieszyła i mówi: - Aaaaaa to mamy, tylko my na to inaczej mówimy.... jakoś tak mucho... mucho... - muchołówka?? - tak, no właśnie tak No i mieli, etykietka mówiła że to N. Alata i miała super wybarwione dzbanki, na purpurowo-czerwony kolor, ale z tego co tutaj na forum piszecie to pewnie też była Ventrata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PunkPrince Napisano 12 Sierpnia 2006 Share Napisano 12 Sierpnia 2006 wow to jeśli kupie sobie mirande to moge ją swobodnie postawić na oknie ipodłożyć jej keramzyt ? nic jej niebedzie ? urosną jej takie ładne wielkie dzbanki ?? a pozatym to ona szybko czy wolno rośnie ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 25 Sierpnia 2006 Share Napisano 25 Sierpnia 2006 A jak z temperaturą dla odmian jakie wymienił Łukasz? Ile mniej więcej musi wynosić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi