Skocz do zawartości

[PRZYPALIŁEM ROŚLINE] - co dalej?

R.I.P

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Mam sprawe co zrobic poniewaz wczorej przypalilem moja roslinke(tak przypuszczam, stala na silnym sloncu) i miala 3 czrne liscie, dzis juz wszystkie liscie powoli czrnieja:( co zrobic? czy mam ja dalej dawac na slonce? czy narazie nie? prosze pomuzcie!

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie ;) zapewnij jej dobre warunki i rozproszone światło, możesz ją spryskac wodą dest. Nie wystawiaj jej na słońce ! jesteś pewny że to oparzenia ? jak długo stała na słońcu?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jesli zostawiles rosline na sloncu owinieta folia to nie jest to zwyczajne oparzenie ale typowe "ugotowanie". Z oparzen czyli punktowych uszkodzen w wyniku silnego naslonecznienia rosliny zazwyczaj wychodza, z ugotowania kiedy zbyt wysoka temperatura dziala na cala rosline ... raczej rzadko. Wszystko teraz zalezy od tego jak bardzo nagrzalo sie wnetrze Twojego foliowego "garnka".

Zestaw rosline z bezposredniego slonca, zapewnij na razie swiatlo rozproszone, podlewanie mozna ograniczyc ale nie pozwol zeby podloze calkiem wyschlo, wystarczy jak bedzie wilgotne. Ugotowane liscie zczernieja wczesniej czy pozniej wiec nie miej zludzen. Roslina albo zacznie wypuszczac nowe liscie i powoli "odbije", albo straci wszystkie liscie i cofnie sie do formy przetrwalnikowej albo .. zginie. Obserwuj co sie dzieje.

Grzesiek

Odnośnik do odpowiedzi

o kurczę... po co owijałeś w folię ?

może po prostu nie rozpakował ich z folii po odebraniu przesyłki i od razy wystawił na słońce :rolleyes:

Odnośnik do odpowiedzi

Nic dodać nic ująć... szkoda rośliny... a Twój kolega moze owinął folią ale nie trzymał na pełnym słońcu... wystarczy ze roślinę z mokrym podłożem na bezpośrednim słońcu za długo (zwłaszcza w upalny dzien) zostawisz, skutki będą podobne...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.