Skocz do zawartości

Moja Skromna Kolekcja :)

Gość Kwas_NT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem przedstawic wszytskim moja skromna kolekcje jak narazie 1 gatunek ale w dwóch odmianach roslinki sa jescze bardzo małe,ale sam fakt że nasiona wykiełkowały sprawił mi wiele radosci.

Tutaj doniczka z d.capensis alba

c88ef7a879a4f852m.jpg

Tutaj domniemane d.capensis red albo typical trwaja spory (ale chyba sa za małe zeby oceniac co to za gatunek ew prosze o pomoc)

3f9d7fd9d1d5a379m.jpg

Tutaj zamieszczam zdjecie całej hodowłi

90cd06f8533d5084m.jpg

Moze sie wydawać ze to skromnie (bardzo) ale jak dla mnie to wystarczajaco ale w najblizych dniach mam zamiar powiekszyc hodowle :D

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec sprawa byla taka po pierwsze jakos nie koglem sie zdecydowac na dorosła rosline bo wydawało mi sie to droga zlekka na skróty,poza tym hodowanie czegos od nasion do dorosłej rosliny daje wiele satysfakcji jestem z siebie dumny ze obecnie są jakie są :D

Rosliny na zdjeciach maja ok 5 tygodni a pierwsze oznaki kiełkowania miały miejsce po ok dwóch i pół tygodnia od zasiania

.Mam nadzieje ze wszytskie stana sie dorosłe i krwiożercze :P.

Odnośnik do odpowiedzi

tylko po wykiełkowaniu rośliny niestety stopują w rozwoju :(

:(

Nie do konca rozumiem??? Czyli po wykiełkowaniu będa przez jakis czas rosnac powoli,jak dlugo trwa taki pzestój? Kiedy przyspiesza rozwoj ?

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ma sie rozumiec mam je "dokarmic" i to popwinno przyspieszyc wzrost.napisałes ze pomaga czyli mozna to przeczekac ale wtedy beda wolnej rosły? Zajme sie tym...dzieki za wskazówke

Odnośnik do odpowiedzi

Załaczam tutaj zdjecia 3 sadzonek z nepenti musze przyznać że byłem/jestem mile zaskoczony tym co otrzymałem roslinki były duzo wieksze niz opisywano.

A wiec oto one

Dcapensis typical

f6b2cb36844eba28m.jpg

Muchołówka

bbde6bf1face2c26m.jpg

Tłustosz

f435e635df164289m.jpg

Otrzymałem je tydzień temu i musze przyznac ze rosna jak na drożdzach :) ,az sie boje co bedzie jak wyrosnie to stado potworow ktore wysiałem :P

A rosiczka i tłustosz maja juz po jednej ofierze na koncie :D

Odnośnik do odpowiedzi

Tam masz bardzo ładne te "potwory" :) Ja z godzinke temu posialem swoja pierwsza rosiczke :D jestem "podniecony" tym co zrobiłem :] Bez skojażeń PLX! Btw nie zaduzo wody w niej masz ?? tylko masz w podstawce czy wlewasz tez do doniczki od gory ??

Odnośnik do odpowiedzi

Wody nie wlewam z gory tylko dolewam w podstawce a gleba caly czas jest taka wilgotna, a co do wysianych nasionek to powodzenia i cierpliwosci zycze bo rosna bardzo powoli :( ale jak juz wyrosna to daja duzo satysfakcji :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.