bloodman89 Napisano 30 Października 2006 Share Napisano 30 Października 2006 Ja tam co do zimowanie, to wkladam moja mucholowke fo szafki na balkonie u qmpla, tam raczej nie spadnie za bardzo, bo u siebie nie mam za bardzo gdzie jej dac. Raczej nie musisz zmniejszac stopniowo bo i tak juz jest taka pogoda, ze sama temperatura spada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
devillo Napisano 30 Października 2006 Share Napisano 30 Października 2006 Moja muchołówka rośnie tak samo jak w ciągu roku i nie zwalnia wzrosu(tak mi sie wydaje) więc ją przestawie do ciemniejszego miejsca aby przygotowała się troche do zimowania bo wydaje mi sie że to będzie dość duży szok gdy nagle dam ją do piwnicy gdzie jest 0-5 stopni a czasami spada do -5 stopni więc włoże ją do papierowego worka a to do foliowego. Mam nadzieje żę przezimuje tą zimę jak myslicie ? P.S. Roślina zimuje z pułapkami i liściami czy ponad powierznią torfu jest pusto ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodman89 Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Jak nie bedzie za niskiej temperatury ro pulapki powinny zostac, chyba ze bedzie za bardzo ponizej 0, to moze byc problem, chociaz i tak odrosna po zimowaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muscipul Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Właśnie kupiłem muchołówkę giant na Nepenti, dojdzie mniej więcej w czwartek i moje pytanie brzmi czy już zacząć zimować czy jeszcze się wstrzymać a jeśli tak to ile? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 31 Października 2006 Share Napisano 31 Października 2006 Muscipul dowiedz się w jakich wrunkach była trzymana ta roślinka. Jeśli była wystawiona na światło naturalne to już może przysypiać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bakteria Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 Obecnie posiadam tylko jedną muchołówke i jest to regular. Nie zamierzam ją zimować jakoś specjalistycznie. Dam ją tylko na parapet pokoju który w zimie jest słabo ogrzewany. :glare: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olekdom Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 Ja swoją muchołówkę(Regular Form) będe trzymał od końca listopada do końca lutego na parapecie w piwnicy przy nieszczelnym oknie. Muszę tylko sprawdzić jaka tam temperatura panuje ale wydaje mi się, że nie więcej niż 8 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 Moje muchołapki od jakis 2-3 tygodni są cały czas na dworze przez to pieknie weszły w okres zimowania przed chwilą własnie dałem je na docelowe miejsce zimowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiuru Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 Ja mam zamiar tak wlasnie przezimowac moje mucholowki. Co roku zimuje tak kaktusy. Problem tylko w tym, ze trzeba caly czas kontrolowac temperature, bo miedzy szybami jest najwyzej jakies 4-5 stopni wiecej niz na zewnatrz ( z reszta zalezy od szczelnosci okna). Jesli temperatura spada to otwieram wewnetrzne okno i temperatura sie podnosi. Coz, domownicy marzna, ale roslinki maja sie swietnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rules Napisano 1 Listopada 2006 Share Napisano 1 Listopada 2006 na wstepie odrazu powiem zeby sie nieczepiali ludzie ze uzyłem opcji szukaj i g...... mi znalazło. Moje pytanie dotyczy tak jak w temacie zimowania. nie mam pojecia o tym, muchołówki choduje jakies poł roku. A wiec prosze o opisanie dokładnie na czym polega zimowanie, jak sie wprowadza roslinki w stan spoczynku itp. jednym słowem od podstaw wszystko o zimowaniu . z góry dziekuje i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bloodman89 Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Jakos nie chce mi sie wierzyc ze uzyles funkcji szukaj: http://www.nepenti.pl/forum/index.php?show...mp;hl=zimowanie Tam masz napisane o zimowaniu mucholowek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rules Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 no tak tlyko znowu sa tam sZczątkowe informacje! 1 jak podlewac muchołówk e, ile razu w tygodniu itp 2. jak wprowadzic ja wstan hibernacji 3 dosswietkac czy nie(bo wiedze ze zdania sa podzielone) moze ktos kto si en atym nz awalnpoł by jednego porzadnego posta jak to zrobic w stylu do zimownai muchołówke przgotowuje my tak i tak zimujemy ja w temptakiej i takie podlewamy ja tak i tak po tym i potym mozna poznac ze jest gotowa do hibernacji po tym i potym mozna poznac ze jest ze juz sie wybudza naswietlamy ja tak i tak i było by złowy anie tysiacepostów w kazdym sczatki info i jescze zazwyczja sprzewcznych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotras Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Właśnie kupiłem muchołówkę giant na Nepenti, dojdzie mniej więcej w czwartek i moje pytanie brzmi czy już zacząć zimować czy jeszcze się wstrzymać a jeśli tak to ile? Ja się wstrzymałem bo staram się ją przywrócić do życia ale za jakiś tydzień ją uśpie. Jestem bardzo cikaw jak będzie wyglądała twoja muchołówka gdyż sam niedawno zamówiłem S i XXL Giganta z nepenti. Jak byś mógł to pochwal się zdjęciami na forum\ Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 Rules odpowoedzi na te wszystkie pytania znajdziesz na forum lub na stronie Nepenti. Pozbieraj te szczątkowe informacje i uzyskasz przepis na zimowanie. Nie pisz proszę, że nie znalazłeś nigdzie informacji, że muchołowki zimuje się w temperaturze 1-10C. Nie ma pzrepisu ile razy w tygodniu podlewać, podlewasz wedle uznania, ale roślina nie może stać cały czas w wodzie. No chyba jesteś na tyle spostrzegawczy, że zauważysz czy torf jest suchy czy nie? Roślina sama wejdzie w stan hibernacji jeśli będzie krótszy dzien i temperatury spadną. Roślina jest zawsze gotowa do wejścia w uśpienie. Jeśli roślina będzie stała w chłodnym miejscu na oknie i będzie miała dostęp do światła dziennego to nie musisz jej doświetlać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 2 Listopada 2006 Share Napisano 2 Listopada 2006 to wkoncu ma miec swiatlo czy nie ? W tamtym roku stala przy oknie i padla ;/ tmperature miala kolo 5 stopni i chyba za duzo swiatla ... czy jezeli w tym roku dam ja na budowe ( sa normlane pomieszczenia , ocieplone) temp okolo 3-8 stopni i wloze je do pudelka i zaslonie czyms zby nie wpadalo slonce to czy wszystko bedzi ok? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi