Skocz do zawartości

[ZIMOWANIE W PIWNICY] - czy muchołówka w czasie spoczynku potrzebuje światło?

cichysen

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam co do zimowanie, to wkladam moja mucholowke fo szafki na balkonie u qmpla, tam raczej nie spadnie za bardzo, bo u siebie nie mam za bardzo gdzie jej dac. Raczej nie musisz zmniejszac stopniowo bo i tak juz jest taka pogoda, ze sama temperatura spada.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Moja muchołówka rośnie tak samo jak w ciągu roku i nie zwalnia wzrosu(tak mi sie wydaje) więc ją przestawie do ciemniejszego miejsca aby przygotowała się troche do zimowania bo wydaje mi sie że to będzie dość duży szok gdy nagle dam ją do piwnicy gdzie jest 0-5 stopni a czasami spada do -5 stopni więc włoże ją do papierowego worka a to do foliowego. Mam nadzieje żę przezimuje tą zimę jak myslicie ?

P.S. Roślina zimuje z pułapkami i liściami czy ponad powierznią torfu jest pusto ???

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją muchołówkę(Regular Form) będe trzymał od końca listopada do końca lutego na parapecie w piwnicy przy nieszczelnym oknie. Muszę tylko sprawdzić jaka tam temperatura panuje ale wydaje mi się, że nie więcej niż 8 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zamiar tak wlasnie przezimowac moje mucholowki. Co roku zimuje tak kaktusy. Problem tylko w tym, ze trzeba caly czas kontrolowac temperature, bo miedzy szybami jest najwyzej jakies 4-5 stopni wiecej niz na zewnatrz ( z reszta zalezy od szczelnosci okna). Jesli temperatura spada to otwieram wewnetrzne okno i temperatura sie podnosi. Coz, domownicy marzna, ale roslinki maja sie swietnie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

na wstepie odrazu powiem zeby sie nieczepiali ludzie ze uzyłem opcji szukaj i g...... mi znalazło.

Moje pytanie dotyczy tak jak w temacie zimowania.

nie mam pojecia o tym, muchołówki choduje jakies poł roku.

A wiec prosze o opisanie dokładnie na czym polega zimowanie, jak sie wprowadza roslinki w stan spoczynku itp.

jednym słowem od podstaw wszystko o zimowaniu :).

z góry dziekuje i pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

no tak tlyko znowu sa tam sZczątkowe informacje!

1 jak podlewac muchołówk e, ile razu w tygodniu itp

2. jak wprowadzic ja wstan hibernacji

3 dosswietkac czy nie(bo wiedze ze zdania sa podzielone)

moze ktos kto si en atym nz awalnpoł by jednego porzadnego posta jak to zrobic w stylu

do zimownai muchołówke przgotowuje my tak i tak

zimujemy ja w temptakiej i takie

podlewamy ja tak i tak

po tym i potym mozna poznac ze jest gotowa do hibernacji

po tym i potym mozna poznac ze jest ze juz sie wybudza

naswietlamy ja tak i tak

i było by złowy anie tysiacepostów w kazdym sczatki info i jescze zazwyczja sprzewcznych

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kupiłem muchołówkę giant na Nepenti, dojdzie mniej więcej w czwartek i moje pytanie brzmi czy już zacząć zimować czy jeszcze się wstrzymać a jeśli tak to ile?

Ja się wstrzymałem bo staram się ją przywrócić do życia ale za jakiś tydzień ją uśpie.

Jestem bardzo cikaw jak będzie wyglądała twoja muchołówka gdyż sam niedawno zamówiłem S i XXL Giganta z nepenti. Jak byś mógł to pochwal się zdjęciami na forum\

Dzięki

Odnośnik do odpowiedzi

Rules odpowoedzi na te wszystkie pytania znajdziesz na forum lub na stronie Nepenti. Pozbieraj te szczątkowe informacje i uzyskasz przepis na zimowanie. Nie pisz proszę, że nie znalazłeś nigdzie informacji, że muchołowki zimuje się w temperaturze 1-10C. Nie ma pzrepisu ile razy w tygodniu podlewać, podlewasz wedle uznania, ale roślina nie może stać cały czas w wodzie. No chyba jesteś na tyle spostrzegawczy, że zauważysz czy torf jest suchy czy nie?

Roślina sama wejdzie w stan hibernacji jeśli będzie krótszy dzien i temperatury spadną. Roślina jest zawsze gotowa do wejścia w uśpienie. Jeśli roślina będzie stała w chłodnym miejscu na oknie i będzie miała dostęp do światła dziennego to nie musisz jej doświetlać.

Odnośnik do odpowiedzi

to wkoncu ma miec swiatlo czy nie ? W tamtym roku stala przy oknie i padla ;/ tmperature miala kolo 5 stopni i chyba za duzo swiatla ... czy jezeli w tym roku dam ja na budowe ( sa normlane pomieszczenia , ocieplone) temp okolo 3-8 stopni i wloze je do pudelka i zaslonie czyms zby nie wpadalo slonce to czy wszystko bedzi ok?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.